Trimite e-mail | Printeaza
Politic
18.07.2012

Întrevederea ministrului afacerilor externe, Iurie Leanca cu Secretarul General al OSCE, Lamberto Zannier

Întrevederea ministrului afacerilor externe, Iurie Leanca cu Secretarul General al OSCE, Lamberto Zannier

Potrivit MAEIE, pe data de 17 iulie 2012 Viceprim-ministrul, Ministrul afacerilor externe şi integrării europene dl Iurie Leancă a avut o întrevedere cu Secretarul General al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa Lamberto Zannier, aflat într-o vizită de lucru în ţara noastră.

În cadrul întrevederii au fost abordate diverse subiecte pe agenda dialogului între Republica Moldova şi OSCE. O atenţie deosebită a fost acordată evoluţiilor recente în procesul de reglementare a conflictului transnistrean. Interlocutorii au apreciat pozitiv dinamica dialogului politic în formatul 5+2 şi progresele înregistrate la capitolul măsurilor de consolidare a încrederii între cele două maluri ale Nistrului. Ambii oficiali au remarcat că negocierile politice în formatul 5+2 au trecut faza discuţiilor de pregătire şi se vor concentra pe viitor pe probleme ce vizează nemijlocit reglementarea conflictului. În acest context, partea moldovenească a accentuat rolul deosebit al OSCE în pregătirea şi desfăşurarea procesului de negocieri. Secretarul General L.Zannier a menţionat că soluţionarea  conflictului transnistrean este o prioritate pentru OSCE şi domeniul principal de activitate al Misiunii OSCE din Moldova. Eforturile autorităţilor moldoveneşti în vederea identificării unei soluţii viabile a conflictului vor fi sprijinite şi în continuare de către această organizaţie internaţională. De asemenea, au fost abordate subiectele ce vizează situaţia în Zona de Securitate, problematica retragerii forţelor militare străine ş.a.

În altă ordine de idei, interlocutorii au trecut în revistă cooperarea Republicii Moldova şi instituţiile OSCE. A fost apreciată cooperarea cu structurile organizaţiei responsabile de combaterea traficului de fiinţe umane, problematica minorităţilor naţionale, drepturile omului ş.a. Partea moldovenească a exprimat mulţumiri pentru proiectele de asistenţă implementate prin intermediul Misiunii OSCE în Republica Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus