Trimite e-mail | Printeaza
Politic
06.06.2012

Reuniunea Miniştrilor Parteneriatului Estic la Chişinău

Reuniunea Miniştrilor Parteneriatului Estic la Chişinău

Republica Moldova a găzduit ieri, 5 iunie 2012, prima reuniune a dialogurilor informale din cadrul Parteneriatului Estic (PaE). Iniţiativa de a organiza reuniuni în acest format aparţine Comisiei Europene şi Serviciului European pentru Acţiune Externă, în vederea consolidării cooperării şi dialogului între statele PaE şi UE în spiritul principiilor şi obiectivelor convenite la Summit-ul PaE. Dialogurile informale nu vor substitui formatele clasice de cooperare şi dialog deja stabilite în cadrul PaE.

Potrivit MAEIE, discuţiile din cadrul reuniunii au vizat ultimele evoluţii în realizarea reformelor de către statele partenere după Summit-ul PaE din septembrie 2011, precum şi priorităţile cheie în implementarea Foii de Parcurs a PaE, atît pe dimensiunea bilaterală, precum şi pe cea multilaterală. Acest document conceptual este văzut de statele partenere ca o platformă menită să eficientizeze activităţile din cadrul PaE asigurînd o mai mare vizibilitate a rezultatelor obţinute pentru cetăţenii statelor partenere. Un subiect important al agendei l-a constituit pregătirea pentru următorul Summit al PaE ce va avea loc în perioada Preşedinţiei Lituaniene a UE, atît sub aspectul realizării obiectivelor stabilite, cît şi al proiectării unei viziuni de viitor în dezvoltarea Parteneriatului.
Schimbul activ de opinii dintre partenerii estici şi UE a reconfirmat potenţialul acestui format de discuţii de identificare şi valorificare a unor noi oportunităţi de cooperare şi consolidare a dialogului pentru perioada de pînă la următorul Summit al PaE  din 2013.

La Reuniune au participat Comisarul pentru Extindere şi PEV, Stefan Fule, Adjunctul Secretarului General al Serviciului European pentru Acţiune Externă, Helga Schmid, viceprim-miniştrii ai Ucrainei şi Georgiei, viceminiştrii afacerilor externe ai Armeniei şi Belarus, precum şi ambasadorul Azerbaijan de la Chişinău. Delegaţia RM a fost condusă de către dl Iurie Leancă, Viceprim-ministru, ministru MAEIE.

cuvinte-cheie: Parteneriatul | Estic

Comentarii (0)

 

Related news

Sus