Trimite e-mail | Printeaza
Politic
23.03.2012

Parafarea Acordului de modificare a Acordului RM-UE privind facilitarea eliberării vizelor

Potrivit MAEIE, pe data de 22 martie 2012, la Bruxelles, a avut loc ultima rundă de negociere a modificărilor la Acordul RM-UE privind facilitarea regimului de vize. Delegaţia Republicii Moldova a fost condusă de Secretarul General al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Mihai Căpăţină, iar cea a Uniunii Europene de Directorul Unităţii pentru Politica de vize, al Directoratului General pentru afaceri interne, al Comisiei Europene, Jan De Ceuster.

În cadrul reuniunii părţile au finalizat negocierile pe marginea amendamentelor care vor fi operate în Acordul RM-UE privind facilitarea eliberării vizelor. Acordul de modificare vine să extindă facilităţile pentru obţinerea vizelor de către cetăţenii moldoveni, în special în ceea ce priveşte procedurile de solicitare a vizelor; lărgirea categoriilor de cetăţeni care pot beneficia de scutiri de taxe; simplificarea procedurilor de eliberare a vizelor cu intrări multiple pe perioada de un an şi respectiv de 5 ani pentru anumite categorii de cetăţeni printre care reprezentanţi ai societăţii civile, oameni de afaceri, studenţi şi cercetători.

În spiritul relaţiilor avansate ale Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, s-a decis abolirea regimului de vize pentru deţinători de paşapoarte de serviciu. Această decizie vine să faciliteze şi mai mult dialogul autorităţilor Republicii Moldova cu cele ale statelor membre ale UE şi totodată reprezintă un pas important spre realizarea obiectivul liberalizării regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova.

La finalul reuniunii negociatorii-şefi au parafat Acordul de modificare. În timpul apropiat după finalizarea procedurilor interne Acordul urmează a fi semnat. 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus