Trimite e-mail | Printeaza
Politic
03.03.2012

Premierul R.Moldova, Vlad Filat, întâmpinat cu onoruri militare la Iaşi

Premierul R.Moldova, Vlad Filat, întâmpinat cu onoruri militare la Iaşi

Delegaţia Guvernului Republicii Moldova, condusă de premierul Vlad Filat, a fost întâmpinată, sâmbătă, cu onoruri militare, la Iaşi, în faţa Universităţii "Alexandru Ioan Cuza", unde va avea loc şedinţa comună cu Executivul României.

Premierul Mihai-Răzvan Ungureanu şi omologul său moldovean Vlad Filat au dat onorul regimentului de gardă după care au intrat în clădirea Universităţii.

Câteva zeci de persoane aflate în faţa universităţii au protestat împotriva guvernului României şi a clasei politice.

Înainte de sosirea delegaţiei oficiale a Republicii Moldova, protestatarii au scandat "Basarabia pământ românesc", ''Jos hotarul de la Prut''.

Protestatarii au păstrat liniştea în momentul intonării celor două Imnuri naţionale, al Republicii Moldova şi al României, şi pe durata ceremoniei de onoare, dar, după ce premierii au intrat în clădirea Universităţii, manifestanţii şi-au reluat scandările împotriva Partidului Democrat Liberal şi a preşedintelui Traian Băsescu.

După reuniunea în plen a celor două Cabinete, vor fi semnate şi o serie de documente bilaterale, printre care Planul de acţiune pentru implementarea Declaraţiei comune privind instituirea unui Parteneriat strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, dar vor fi convenite şi proiecte comune transfrontaliere, precum cele din domeniul transporturilor şi energiei, şi va fi discutat sprijinul pe care România îl acordă pentru apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană.

Şedinţa este precedată de o întrevedere tete-a-tete a premierului român, Mihai-Răzvan Ungureanu, cu omologul său din Republica Moldova, Vlad Filat.

Într-un interviu acordat AGERPRES, premierul moldovean, Vlad Filat, declara, vineri, că la şedinţa comună a Cabinetelor de la Bucureşti şi Chişinău vor fi discutate proiecte concrete, în special din domeniul energetic. El a precizat că, până la sfârşitul acestui an, ar putea fi finalizată construcţia gazoductului Iaşi - Ungheni, care va permite alimentarea reciprocă cu gaze naturale a celor două state.

Vlad Filat a apreciat sprijinul României pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, spunând că priveşte cu optimism şi încredere dezvoltarea relaţiilor bilaterale.

Primul-ministru Mihai-Răzvan Ungureanu afirma, la mijlocul lunii trecute, că există proiecte comune între cele două ţări care trebuie repornite sau duse mai departe. "Nu există niciun minister în Cabinet care să nu poată da substanţă dialogului bilateral cu Guvernul Republicii Moldova", spunea Ungureanu, subliniind importanţa dialogului bilateral cu Executivul de la Chişinău atât ca semnal de ordin politic, cât şi strategic, scrie AGERPRES.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus