Trimite e-mail | Printeaza
Politic
29.02.2012

Republica Moldova a solicitat admiterea în Conferinţa pentru Dezarmare

Republica Moldova a solicitat admiterea în Conferinţa pentru Dezarmare

Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă, a avut astăzi, 29 februarie 2012, o întrevedere cu Directorul General al Oficiului ONU de la Geneva, Kassym-Jomart Tokayev, cu prilejul căreia a prezentat o cerere oficială de admitere a Republicii Moldova în cadrul Conferinţei pentru Dezarmare.

În cadrul discuţiei cu Kassym-Jomart Tokaev, care exercită şi funcţia de Secretar General a Conferinţei pentru Dezarmare, şeful diplomaţiei moldoveneşti a relevat rolul important pe care Republica Moldova îl atribuie singurului for internaţional abilitat cu negocierea instrumentelor multilaterale în domeniul dezarmării şi controlului armamentelor. A fost subliniat că RM, în virtutea vulnerabilităţii sale în materie de securitate, a sprijinit întotdeauna activitatea organismelor internaţionale care au menirea de a menţine sau contribui la consolidarea păcii şi securităţii internaţionale. Anume acest deziderat stă la baza deciziei de a solicita admiterea ţării în Conferinţa pentru Dezarmare, organ care, potrivit opiniei  Republicii Moldova, urmează a fi lărgit şi reformat.

Ambii  interlocutori au fost de acord că atât ONU, cât şi Conferinţa pentru Dezarmare, sunt formate multilaterale de cooperare indispensabile pentru lumea globalizată în care trăim. Modul în care aceste structuri funcţionează are un impact profund asupra tuturor ţărilor.

În altă ordine de idei, a fost efectuat un schimb de opinii pe marginea cooperării dintre Republica Moldova şi sistemul ONU, văzută şi din perspectiva celebrării aniversării a XX-a a admiterii ţării noastre în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite. Cei doi înalţi demnitari au conchis că eforturile întreprinse de Republica Moldova, în comun cu alte state în cadrul ONU, indiferent de rezultatele  înregistrate, au fost necesare, iar pe termen lung – justificate. În cei 20 de ani care au trecut de la admiterea în cadrul ONU, Republica Moldova a fost un beneficiar net al cooperării cu această organizaţie globală.

Iurie Leancă a menţionat că bilanţul pozitiv al cooperării Republicii Moldova cu ONU este reflectat şi de publicaţiile aniversare din ţară, una dintre care a fost  propusă atenţiei Directorului General al  Oficiului ONU de la Geneva.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus