Trimite e-mail | Printeaza
Externe
29.12.2011

Restricţiile impuse românilor şi bulgarilor pe piaţa muncii din Italia vor fi ridicate de la 1 ianuarie 2012

Restricţiile impuse românilor şi bulgarilor pe piaţa muncii din Italia vor fi ridicate de la 1 ianuarie 2012

Restricţiile impuse românilor şi bulgarilor pe piaţa muncii din Italia vor fi ridicate de la 1 ianuarie 2012, a anunţat, joi, Ministerul Muncii Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS), ministrul de resort, Sulfina Barbu, apreciind decizia executivului italian.

'Ne bucură decizia guvernului italian. Prin eliminarea restricţiilor impuse muncitorilor români şi bulgari, executivul italian transmite un semnal important, în acord cu valorile şi drepturile fundamentale ale Uniunii Europene. Italia nu mai cere nicio derogare şi arată, în acest fel, că respectă tratatul de aderare a României şi Bulgariei la Uniunea Europeană. Apreciem această decizie, cu atât mai mult cu cât, în Italia, trăiesc şi muncesc aproximativ un milion de români. Italienii ne arată în acest fel că recunosc plusvaloarea pe care românii o aduc în economiile ţărilor de destinaţie', a spus Sulfina Barbu.

Ambasada României în Italia a anunţat că, joi, la ora 16.17, MAE italian a transmis prin fax scrisoarea directorului general UE, Mario Bova, prin care este notificată încetarea restricţiilor pe piaţa muncii din Italia, impuse pentru lucrătorii români, începând cu 31 decembrie 2011. Asta înseamnă că, de la 1 ianuarie 2012, piaţa muncii din Italia este liberalizată pentru lucrătorii romani. Ultimele demersuri ale Ambasadei României în Italia, pe tema liberalizării complete a pieţei muncii din Italia, au avut loc pe 16 decembrie 2011.

"Au fost remise scrisori ale ambasadorului român în Italia, către miniştrii italieni de externe, muncii şi de interne. Demersurile au fost dublate de întâlniri cu experţii de resort din instituţiile italiene decidente. Scrisoarea părţii italiene face referire la demersurile Ambasadei României în Italia, din 16 decembrie 2011. Decizia Italiei confirmă raportul CE din 11 noiembrie care demonstrează că românii au un rol important în economiile ţărilor de destinaţie (impactul mobilităţii a dus la o creştere de 0,3% la PIB pentru UE-27 şi 0,4% pentru UE-15)'', potrivit unui comunicat al MMFPS.

Ultimele date ale Institutului Naţional de Statistică din Italia, arată că, în această ţară, trăiesc şi muncesc 968.576 de români. Guvernul italian a hotărât să aplice dispoziţii tranzitorii pentru cetăţenii români începând cu 1 ianuarie 2007.

Oficialii italieni au impus atunci restricţii în anumite domenii şi au liberalizat piaţa muncii pentru liber profesionişti. Domeniile în care românii au putut lucra fără restricţii sunt: agricultură, servicii hoteliere şi turism, servicii casnice şi servicii de îngrijire, construcţii, inginerie, management şi muncă înalt calificată, muncă sezonieră. În toate celelalte domenii, muncitorii români aveau nevoie de permis de muncă. Săptămână trecută, la întâlnirea cu ataşaţii de muncă, ministrul Muncii a atras atenţia că în Italia nu există restricţii majore pe piaţa muncii, însă trebuie să fim extrem de atenţi la contractele de angajare, pentru că există încă situaţii de muncă ilegală, în special în domeniul îngrijirii la domiciliu. ''Specialiştii noştri au elaborat ghiduri şi proceduri, prin care muncitorii noştri să fie corect informaţi. Întrucât cei mai mulţi cetăţeni români nu fac parte din sindicate, nu au acces, atât cât ar trebui, la informaţie'', se menţionează în comunicatul MMFPS, scrie Agerpres.

cuvinte-cheie:

Comentarii (1)

 

Sus