Trimite e-mail | Printeaza
Economie
12.12.2011

La Bruxelles au fost lansate oficial negocierile privind zona de comerţ liber aprofundat şi cuprinzător între Uniunea Europeană şi Moldova

La Bruxelles au fost lansate oficial negocierile privind zona de comerţ liber aprofundat şi cuprinzător între Uniunea Europeană şi Moldova

Prim-ministrul Vlad Filat a participat astăzi, la Bruxelles, la ceremonia oficială de lansare a negocierilor privind instituirea Zonei de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător între Republica Moldova şi Uniunea Europeană (DCFTA).

La eveniment au participat Karel De Gucht, Comisar European pentru Comerţ, şi Radoslaw Sikorsky, ministrul de externe al Poloniei, ţară ce exercită preşedinţia Uniunii Europene.

Vlad Filat a fost însoţit de Natalia Gherman, viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Viorel Guţu, viceministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare şi Octavian Calmîc, viceministru al Economiei.

Prim-ministrul a spus că lansarea negocierilor pentru instituirea Zonei de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător între Republica Moldova şi Uniunea Europeană reprezintă o nouă etapă în colaborarea moldo-comunitară.

„Este un eveniment mult aşteptat de Republica Moldova, pentru realizarea căruia au fost depuse eforturi sporite, implementîndu-se o serie de reforme necesare, în conformitate cu recomandările Comisiei Europene din noiembrie 2010. Am cooperat intens cu partenerii noştri de la Bruxelles, doar pe parcursul acestui an prezentînd patru rapoarte detaliate privind măsurile întreprinse pe plan intern”, a specificat Vlad Filat.

„Pentru Republica Moldova, lansarea negocierilor şi ulterior instituirea Zonei de Comerţ Liber reprezintă nu doar un pas înainte în apropierea ţării de UE, ci şi o cale de continuare a procesului de modernizare a ţării, de dezvoltare în conformitate cu principiile unei economii de piaţă viabile şi prospere”, a accentuat Vlad Filat.

La rîndul său, Karel De Gucht, Comisar European pentru Comerţ a menţionat că demararea negocierilor privind instituirea Zonei de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător va conduce la aprofundarea relaţiilor dintre Republica Moldova şi UE.
Comisarul european a urat succese participanţilor în procesul de negocieri, exprimîndu-şi certitudinea că acestea se vor solda cu un rezultat pozitiv pentru ambele părţi.

După ceremonia de lansare a negocierilor privind instituirea Zonei de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător între Republica Moldova şi Uniunea Europeană, Prim-ministrul Vlad Filat a avut o întrevedere bilaterală cu  Comisarul European pentru Comerţ, Karel De Gucht, în cadrul căreia au fost examinate acţiunile ce urmează a fi întreprinse în perioada următoare, inclusiv în contextul preconizatei vizite a lui Karel De Gucht la Chişinău, planificate pentru luna ianuarie 2012.

Potrivit Serviciului de presă al Executivului, tot astăzi, Vlad Filat a avut o întrevedere cu Comisarul European pentru Agricultură, Dacian Cioloş. În cadrul acesteia au fost abordate aspecte privind cooperarea moldo-comunitară în domeniul agroalimentar şi prezenţa produselor moldoveneşti pe piaţa europeană. Vlad Filat a exprimat gratitudine lui Dacian Cioloş pentru susţinerea acordată Republicii Moldova în promovarea standardelor europene în domeniul agriculturii în ţara noastră.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus