Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
28.09.2011

Un caz de trafic de uraniu în Republica Moldova preocupă Senatul american

Un caz de trafic de uraniu în Republica Moldova preocupă Senatul american

Un caz de trafic de uraniu 235 dezvăluit în luna iunie în Republica Moldova îi nelinişteşte pe autorii unui raport al Senatului american, care subliniază că şeful prezumtiv al reţelei a fugit şi este în libertate în Rusia, transmite AFP.

Documentul de 14 pagini redactat de biroul senatorului Richard Lugar, responsabilul republican cu rangul cel mai înalt în Comitetul pentru afaceri externe din Senatul SUA, afirmă că autorităţile Republicii Moldova sunt în căutarea unui cetăţean rus "care ar fi şeful prezumtiv al reţelei şi care a fugit din Transnistria spre Rusia, unde locuieşte, la fel ca şi alţi suspecţi".

Şase persoane suspectate de trafic de material radioactiv au fost arestate la 27 iunie la Chişinău, prilej cu care au fost confiscate 9 kg de uraniu 235, ce poate servi la fabricarea de bombe atomice.

Conform raportului senatorial american, din oferta vânzătorilor făcea parte şi plutoniu.

"Autorităţile ruse au primit notificarea oficială a arestărilor" operate la 27 iunie, precizează raportul, recomandând Statelor Unite "să colaboreze cu Federaţia Rusă pentru a aresta persoanele care ar fi implicate într-un recent trafic de uraniu înalt îmbogăţit în Republica Moldova şi care sunt suspectate că au fugit în Rusia".

Potrivit documentului, vânzătorii căutau potenţiali cumpărători "neoccidentali", unul dintre aceştia fiind "identificat drept un rezident dintr-o ţară nord-africană".

"Dacă s-ar demonstra existenţa unui cumpărător (sau intermediar) credibil venind dintr-o regiune care adăposteşte celule teroriste, atunci afacerea ar fi mult mai alarmantă decât altele recente de trafic de materiale nucleare, în care singurii cumpărători potenţiali erau membri ai forţelor de ordine", susţine raportul.

Întrebat cu privire la document, purtătorul de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale, Tommy Vietor, a precizat că SUA lucrează împreună cu alte state "pentru a contracara acest comerţ periculos", şi a felicitat autorităţile Republicii Moldova pentru "măsurile eficiente" adoptate, scrie AGERPRES.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus