Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
27.09.2011

Farmacia care a pus în vînzare vaccinuri neautorizate a rămas fără licenţă

Potrivit CCCEC, Farmacia Lemas - Farm a rămas fără licenţă după ce ofiţerii anticorupţie au depistat, urmare unui control, medicamente neomologate şi neînregistrate în Republica Moldova.

Aceasta este a doua sancţiune la care a fost supusă unitatea farmaceutică pentru „Practicarea ilicită a activităţii medicale şi farmaceutice”. Anterior farmacia a plătit o amendă în mărime de 100 unităţi convenţionale (2000 lei), iar medicamentele ridicate au fost nimicite.

Amintim că acum două săptămîni,  colaboratorii Centrului au depistat preparate farmaceutice fără certificate de calitate şi documente de provenienţă asupra acestora în sumă de 8600 lei. Este vorba despre preparate precum Antifagin, Anotoxin, Bacteriofag Complex, Bacteriofag Staficoloc, Vaccina stafilococ, preţul acestora variind între 500 şi 750 lei pentru un preparat.

Centrul presupune că acestea au fost introduse în ţară în mod fraudulos, eludîndu-se controlul de calitate care urma a fi efectuat de către Laboratorul Controlul Calităţii Medicamentelor al Agenţiei Medicamentului. De asemenea, conform informaţiilor preliminare, medicamentele erau aduse în partide mici, fiind păstrate necorespunzător (!).

Conform specialiştilor în domeniu, preparatele depistate sunt extrem de sensibile şi necesită a fi păstrate la temperaturi fixe de 2 – 8 grade, în caz contrar existînd riscul pierderii efectului tratării maladiei, chiar şi apariţiei unor reacţii adverse. Totodată legislaţia RM prevede că „Medicamentele nu pot fi utilizate în în practica medicală decît cu autorizaţia Ministerului Sănătăţii”. Aceste prevederi au fost încălcate.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus