Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
22.09.2011

Doi dintre autorii exploziei de Hramul oraşului, care au încasat ani grei de puşcărie, au solicitat să fie achitaţi

Doi dintre autorii deflagraţiei din 14 octombrie 2009 din centrul capitalei, care au încasat ani grei de puşcărie, au solicitat să fie achitaţi.

Este vorba despre inculpaţii Zaharov Vasili şi Gînu Alexei, care au contestat la Curtea de Apel sentinţele prin care au fost condamnaţi şi au solicitat pronunţarea unei noi hotărîri de achitare.

Procurorii Curţii de Apel Chişinău au adus suficiente probe întru confirmarea vinovăţiei celor doi, prin urmare apelul inculpaţilor fiind respins ca nefondat cu menţinerea sentinţei atacate în vigoare.

Amintim că, prin sentinţa Judecătoriei Buiucani, inculpaţii au fost condamnaţi: Bujac Eugeniu - 17 ani închisoare în penitenciar de tip închis, Zaharov Vasili - 16 ani închisoare în penitenciar de tip închis, Gînu Alexei - 14 ani închisoare în penitenciar de tip închis. În privinţa lui Dari Timur - procesul penal a fost încetat din motivul intervenirii decesului făptuitorului.

Instanţa a dat această sentinţă, după ce procurorii au demonstrat că, în seara de 14 octombrie 2009, în scopul realizării planului elaborat din timp de a comite omorul mai multor persoane, Bujac Eugeniu, împreună cu Zaharov Vasili şi Gînu Alexei, s-au deplasat în Piaţa Marii Adunări Naţionale, unde era sărbătorit Hramul oraşului. Pentru a pune în aplicare planul criminal, Zaharov Vasile le-a propus coparticipanţilor să arunce în mulţimea adunată o grenadă de luptă, model „RG-42” , pe care acesta o primise anterior de la ruda sa Dari Timur. Astfel, Bujac Eugeniu s-a înfiltrat printre grupurile de persoane care sărbătoreau în preajma Arcului de Triumf, unde a scos inelul de siguranţă de la focos şi a aruncat grenada în mulţime, după care a părăsit locul infracţiunii. 

În urma acţiunilor infracţionale ale celor trei, au fost cauzate leziuni corporale de diferite grade de gravitate la 37 de persoane.

Bujac Eugeniu a mai fost învinuit de procurori de prepararea şi întrebuinţarea ulterioară a substanţelor narcotice (metamfetamin în cantitate de 0,11 şi 0,12 grame de amfetamin), care se atribuie la substanţe psihotrope, în cantităţi mari.

În urma acţiunilor de urmărire penală şi măsurilor investigativ – operative, printre care interceptarea convorbirilor telefonice, identificarea operativă şi urmăririle tainice, au fost stabilite adresele de domiciliu ale acestora, legăturile criminale, precum şi factorii ce atestă atribuţia figuranţilor privind producerea deflagraţiei.

Ca urmare, la 9 şi 10 iunie curent au fost efectuate percheziţii la domiciliile învinuiţilor, în urma cărora au fost acumulate mai multe probe care au demonstrat implicarea lor directă sau indirectă la comiterea crimei.

Fiind audiaţi ei au recunoscut vinovăţia, declarînd cu lux de amănunte despre circumstanţele comiterii infracţiunii.

În iunie 2010 cetăţenii Bujac Eugeniu, Zaharov Vasile, Gînu Alexei şi Dari Timur au fost reţinuţi, iar deja în august 2010 procurorii au finalizat urmărirea penală şi au expediat dosarul spre examinare în instanţa de judecată.

Urmărirea penală pe acest caz a fost efectuată de Secţia exercitare a urmăririi penale pe cauze excepţionale a Procuraturii Generale, informeaza Serviciul de presă al Procuraturii Generale.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus