Trimite e-mail | Printeaza
Politic
13.05.2011

Iurie Leancă va efectua o vizită de lucru în Cehia

Iurie Leancă va efectua o vizită de lucru în Cehia

Viceprim-ministrul Iurie Leancă, Ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, va efectua pe 16-17 mai 2011 o vizită de lucru la Praga la invitaţia domnului Karel Schwarzenberg, Prim-viceprim-ministru, Ministru al Afacerilor Externe al Republicii Cehe.

Potrivit MAEIE, programul vizitei va include o întrevedere tet-a-tet cu omologul său, o şedinţă în plen a delegaţiilor, întrevederi cu Preşedintele Senatului ceh, cu Preşedintele comitetului pentru politică externă a Camerei Deputaţilor, cu Ministrul ceh al Industriei şi Comerţului şi cu Ministrul ceh al Apărării, precum şi semnarea Acordului interministerial de cooperare în domeniul apărării.
În cadrul vizitei se aşteaptă prezentarea oficială a Programului de asistenţă pentru dezvoltare Republica Moldova - Republica Cehă pentru anii 2011-2017, care va cuprinde mai multe domenii de asistenţă de care va beneficia ţara noastră. De menţionat faptul că Guvernul Cehiei a inclus RM în lista celor 4 ţări prioritare pentru asistenţa de dezvoltare în anul 2011.

În prezent, în Republica Moldova se implementează proiectele cehe de realizare a studiului de identificare a surselor de contaminare şi a gradului de poluare a terenurilor în satele Lunga şi Mărculeşti, raionul Floreşti precum şi de construcţie a apeductului Prut - Nisporeni, complementar proiectului de asigurare cu apă a or. Nisporeni şi a satelor Vărzăreşti şi Grozeşti.

Republica Cehă acordată o susţinere politică importantă Republicii Moldova, inclusiv în vederea facilitării şi implementării reformelor necesare în procesul de integrare europeană a ţării noastre şi de avansare în dialogul cu Uniunea Europeană. În acest sens, cei doi miniştri de externe vor stabili modalitatea şi domeniile pentru consultări bilaterale în baza Memorandumului interministerial cu privire la cooperarea în domeniul integrării europene, semnat de către aceştia pe 30 septembrie 2010.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus