Trimite e-mail | Printeaza
Economie
11.10.2010

Ministrul Finantelor a primit aprecieri inalte la Washington privind progresele inregistrate de catre Guvern in colaborare cu FMI

Ministrul Finantelor a primit aprecieri inalte la Washington privind progresele inregistrate de catre Guvern in colaborare cu FMI

In perioada 8-10 octombrie, in cadrul Sedintelor Anuale 2010 ale Fondului Monetar International (FMI) si Bancii Mondiale (BM), Veaceslav Negruta ministrul Finantelor a avut mai multe intrevederi bilaterale cu principalii actori de dezvoltare ai Republicii Moldova, misiunea tehnica a FMI fiind condusa de N. Guerguiev. Discutiile delegatiei noastre s-au axat pe situatia economica a tarii, inflatie, PIB, deficit, procesul de privatizare, realizarea matricei de conditionalitati din cadrul Memorandumului semnat cu FMI, executarea bugetului, reformele structurale, precum si compensatii pentru caldura.

Veaceslav Negruta ministrul Finantelor al Republicii Moldova si Vice Presedinte Executive Mimi Alemayehou au semnat Memorandumul de Intelegere cu OPIC (Overseas Private Investment Corporation). Semnare acestui Memorandum va asista companiile americane in procesul de investitii in Republica Moldova, si astfel va facilita dezvoltarea cadrului investitional existent. Semnarea nemijlocita a Acordului va avea loc la Chisinau in timpul apropiat.

Potrivit MF, în cadrul intrevederii cu Adam Benett, vice-directorul Departamentului Afaceri Europene, FMI, au fost reiterate aprecierile pentru angajamentele preluate de catre Guvernul Republicii Moldova din matricea de conditionalitati semnata in ianuarie cu FMI, precum si pentru realizarile obtinute intr-un interval scurt de timp in aceasta directie.

Philippe Le Houerou, Vicepresedintele Bancii Mondiale, a adus multumiri si aprecieri pentru organizarea vizitei recente in Republica Moldova a Presedintele Grupului Bancii Mondiale, Robert B. Zoellick, pentru progresele obtinute de catre Guvernul Filat in colabrare cu FMI, a reiterat importanta reformelor in sectorul educational, e-guvernare, social, etc. Totodata Banca Mondiala s-a aratat interesata si a apreciat progresele pentru constructia caselor de locuit necesare sinistratilor.

Intrevederea cu Dimitris Tsitsiragos, director regional pentru Corporatia Financiara Internationala a avut ca scop prezentarea principalelor directii de activitate a institutiei sale in Republica Moldova: agricultura, sectorul bancar, sectorul sanatatii.

Presedintele BERD, Thomas Mirow, a informat despre elaborarea unei noi strategii BERD pentru Republica Moldova, pentru perioada imediat urmatoare de activitate a noului Guvern, care sa contina si prioritatile stabilite de noua guvernare.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus