Trimite e-mail | Printeaza
Politic
23.09.2010

Speram ca pana la summit-ul OSCE din decembrie, Rusia sa dea semne de retragere a trupelor din Transnistria - ministrul pentru Europa, David Lidington

Speram ca pana la summit-ul OSCE din decembrie, Rusia sa dea semne de retragere a trupelor din Transnistria - ministrul pentru Europa, David Lidington

Interviu exclusiv HotNews.ro

Conflictul din Transnistria ar trebui, dintre toate conflictele inghetate din fosta URSS, sa inregistreze progrese in solutionare in viitorul apropiat, daca Rusia alege sa actioneze in acest sens, a declarat intr-un interviu in exclusivitate pentru HotNews.ro David Lidington, ministrul pentru Europa din Marea Britanie.​

"Mi se pare ca dintre toate conflictele inghetate din fosta Uniune Sovietica, cel transnistrean este cel care ar trebui sa inregistreze progrese in solutionare in viitorul apropiat. Daca Rusia alege sa actioneze in acest sens. Rezultatul ar putea fi recunoasterea integritatii teritoriale a R. Moldova, ceea ce ar permite o mare autonomie regiunii transnistrene. Daca te uiti in UE sunt o serie de teritorii din cadrul unor state membre care au guverne autonome de diferite tipuri. Deci sunt modele care pot fi studiate", crede ministrul britanic, care recunoaste insa ca Transnistria este o problema majora a Moldovei.

Totusi, el a reamintit de angajamentul Rusiei de a-si retrage trupele de pe teritoriul moldovean inca din 1999, de la summit-ul OSCE de la Istanbul. Numai ca trupele sunt inca acolo. "Ele sunt inca acolo, insa sper ca pana la viitorul summit OSCE de la Astana, din decembrie, vom vedea ceva miscari pe acel front", a spus Lidington.

Intrebat ce indicii are in acest sens, daca exista semne care il fac sa spuna asta, in afara de o deschidere a discutiilor pe aceasta tema prin memorandumul Merkel-Medvedev, el a aratat ca Europa asteapa semne din partea Moscovei.

"Asteptam sa vedem semne din partea Moscovei. Este foarte probabila o intalnire informala in formatul 5+2, dar deocamdata nu exista un semn clar ca va exista o reluare formala a negocierilor in acest format. Daca am avea asta, ar fi un prim pas foarte asteptat si foarte important", a explicat el ce ar insemna un semn din partea Rusiei.

Insa optimismul lui privind faptul ca e un conflict inghetat cu posibilitati mari de rezolvare este rezultatul faptului ca exista un dialog intre liderii de la Tiraspol si cei de la Chisinau. 

"Una dintre chestiunile incurajatoare privind Transnistria, in comparatie cu Georgia, cu Nagorno Karabah, este ca exista inca un contact frecvent intre liderii politici de la Tiraspol si cei de la Chisinau. Jucatori de fotbal transnistreni joaca in echipa nationala a Moldovei. Nu a existat si sper sa nu existe un divort complet, o separare totala intre Transnistria si restul Moldovei. Si trebuie sa incercam sa construim pornind de la aceste legaturi informale. Poti sa ai discutii cu Tiraspolul, fara a da nici cea mai mica impresie ca ar putea fi discutata vreo recunoastere a independentei", a spus David Lidington.

UE va astepta pana dupa alegeri pentru dialogul referitor la liberalizarea vizelor si acordul de liber schimb


Ministrul britanic a recunoscut ca, dintre toate tarile membre ale Parteneriatului Estic (EaP), Moldova poate fi o poveste de succes a acestei politici europene. "Sper ca Moldova sa fie tara care se misca cel mai repede, pentru a beneficia de oportunitatile oferite de EaP. (...) Daca va continua sa aleaga lideri care sunt dedicati reformei si va avea guverne capabile sa aiba rezultate atat in privinta democratiei, cat si in promovarea unei reforme economice eficiente, atunci prevad o perspectiva europeana deplina a Moldovei. Nu vad de ce nu ar fi asa. Iar Moldova nu trebuie vazuta de nimeni ca o amenintare. Prosperitatea si stabilitatea politica este in interesul tuturor vecinilor Moldovei", a spus acesta.

Lidington a subliniat ca dubla vizita la Chisinau a sa si a omologului sau german este un semnal dar moldovenilor ca Moldova se bucura in acest moment de o puternica sustinere europeana si ca UE sustine procesul de reforma din Moldova. "Sper ca moldovenii isi dau seama ca este o imensa bunavointa in UE pentru aspiratia lor spre o perspectiva europeana", a spus Lidington.

El a dat totusi de inteles ca UE va astepta pana dupa alegeri discutiile pe liberalizarea vizelor si a acordului de liber schimb.

"Criza politica cauzata de imposibilitatea alegerii presedintelui a facut lucrurile mai dificile. Daca liderii politici sunt in campanie electorala, ei nu pot veni in Bruxelles. Totul depinde de ceea ce se intampla in Moldova, de progresul programului de reforma economica si politica si de determinarea guvernului de la Chisinau de a face reforma", a fost mesajul foarte clar dat de ministrul britanic.

Chiar daca a subliniat in mod clar ca nu isi permite, ca ministru britanic, sa spuna cum ar trebui sa voteze electoratul moldovean, mesajul este foarte clar. Occidentul, UE sprijina fortele democratice din R. Moldova si continuarea reformei economice si politice, iar singura sansa pentru aderarea europeana este continuarea acesteia. (HotNews.ro)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus