Trimite e-mail | Printeaza
Externe
17.08.2010

MAE român: Autorităţile române au expulzat un diplomat rus cu rang echivalent cu cel al lui Gabriel Grecu

Autorităţile române au comunicat marţi părţii ruse decizia privind declararea persona non grata a unui diplomat din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, cu rang diplomatic echivalent (secretar I) cu cel al diplomatului român Gabriel Grecu, acuzat de spionaj de Serviciul Federal de Securitate (FSB) de la Moscova.

Potrivit unui comunicat transmis marţi, MAE român menţionează că a luat notă cu regret de faptul că, printr-o comunicare oficială transmisă marţi, 17 august 2010, a Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, diplomatul român Gabriel Grecu, secretar I în cadrul Ambasadei României la Moscova, a fost declarat persona non grata, solicitându-se părăsirea de către acesta a teritoriului Federaţiei Ruse în termen de 48 de ore.

Diplomatul român se va întoarce în România în termenul precizat, precizează comunicatul MAE de la Bucureşti.

Faţă de această situaţie, Ministerul Afacerilor Externe a transmis marţi părţii ruse decizia autorităţilor române privind declararea persona non grata, solicitându-se, totodată, părăsirea de către acesta a teritoriului României în termen de 48 de ore, se mai arată în comunicatul menţionat.

Într-un comunicat anterior difuzat tot marţi, MAE român a condamnat "încălcarea gravă" de către autorităţile Federaţiei Ruse a prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961 prin reţinerea, luni, diplomatului român acreditat la Moscova, precum şi prin tratamentul complet neadecvat aplicat acestuia.
 
Diplomatul român Gabriel Grecu a fost reţinut, luni, la Moscova, sub acuzaţia de spionaj în favoarea României, potrivit unui comunicat al Serviciului Federal de Securitate (FSB), citat de RIA Novosti. Diplomatul a fost declarat persona non grata şi trebuie să părăsească Rusia în decurs de 48 de ore.

Potrivit serviciului rus de informaţii, Grecu lucra în capitala rusă "sub acoperire diplomatică" şi deţinea funcţia de prim-secretar al departamentului politic din cadrul Ambasadei României de la Moscova, el fiind reţinut în flagrant în timp ce ar fi încercat să obţină informaţii militare cu caracter secret. AGERPRES

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus