Trimite e-mail | Printeaza
Economie
14.06.2010

Republica Moldova vrea să transporte energie prin România către pieţele europene

Republica Moldova vrea să transporte energie prin România către pieţele europene

Republica Moldova vrea să construiscă două centrale electrotermice, a căror energie să o exporte prin România către pieţele europene, şi un gazoduct pe relaţia Iaşi-Ungheni, a declarat, duminică, un oficial al Guvernului de la Chişinău.

"Construcţia acestor centrale electrotermice este planificată pentru viitorul apropiat", a declarat Ilarion Popa, viceministru al Economiei, la deschiderea Forumului Regional al Energiei FOREN 2010, organizat la Neptun.

Unităţile energetice vor fi realizate în localităţile Burlăceni şi Ungheni, iar autorităţile moldoneve nu solicită finanţare din partea României.

"Burlăceni este proiect mai vechi, care a fost stopat iar acum este revigorat, s-au schimbat acţionarii. O parte din energia de aici va fi transportată în UE, prin România. Pentru staţia de la Ungheni negociem cu partea română să facem o linie electrică Ungheni-Iaşi, pentru că 75% din energie produsă este preconitază să fie transportată în România. Săptămâna viitoare vom discuta cu reprezentanţii Ministerului Economiei", a afirmat Popa.

El a adăugat că proiectul de la Burlăceni este derulat de compania Global Internatioanl 2000 împreună cu o companie moldoveană şi una rusească, în timp ce unitatea de la Ungheni este construită de o companie din Cehia.

Cele două staţii ar urma să aibă, în faza iniţială, o capacitate cumulată de 800 MW.

Popa a adăugat că interconexiunea sistemului electroenergetic al Republicii Moldovei cu cel al României va fi posibilă doar după conectarea reţelei cu cea a Ucrainei, relateaza Mediafax.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus