Trimite e-mail | Printeaza
Politic
14.06.2010

Ministrul roman al afacerilor externe va prezida a doua reuniune a Grupului de prietenie pentru R. Moldova

Ministrul roman al afacerilor externe va prezida a doua reuniune a Grupului de prietenie pentru R. Moldova

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, participă luni, 14 iunie, la reuniunile Consiliului Afaceri Generale (CAG) şi Consiliului Afaceri Externe (CAE), care se vor desfăşura la Luxemburg. Reuniunea Consiliul Afaceri Externe va include o componentă de relaţii externe, precum şi o componentă de dezvoltare.

În marja Consiliului Afaceri Externe, ministrul român al Afacerilor Externe va prezida cea de-a doua reuniune a Grupului informal pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova, unde vor fi abordate evoluţiile recente şi progresele preconizate în relaţia UE - Republica Moldova. Grupul informal pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova este o iniţiativă comună a României şi a Franţei, lansată la 25 ianuarie 2010.

În cadrul Consiliului Afaceri Generale, miniştrii de externe vor lua în discuţie pregătirea lucrărilor Consiliului European de vară, din 17 - 18 iunie 2010, care va avea ca principal obiectiv adoptarea Strategiei "Europa 2020" pentru creştere economică şi ocuparea forţei de muncă. Totodată, în cadrul acestuia, şefii de stat şi de guvern vor discuta poziţia UE pentru summit-ul G20 de la Toronto (26-27 iunie 2010) şi pregătirea participării UE la reuniunea plenară la nivel înalt privind Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului (ODM). Pe agenda CAG se regăsesc, de asemenea, discuţii privind Serviciul European de Acţiune Externă şi "Iniţiativa Cetăţenească", proiect ce oferă europenilor posibilitatea de a iniţia un act normativ într-un anumit domeniu.

În marja CAE este prevăzută defăşurarea Consiliilor de Cooperare UE cu următoarele ţări: Algeria, Ucraina, Republica Moldova şi statele arabe din Golf, cât şi Consiliile de Asociere UE cu Muntenegru şi Liban. Totodată, va avea loc reuniunea ministerială cu reprezentanţii Comunităţii Economice a statelor Africii de Vest, anunţă un comunicat al Ministerului român al afacerilor externe.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus