Trimite e-mail | Printeaza
Politic
29.09.2009

Problema transnistreană va fi examinată în format 3+2 la 6 octombrie la Viena

La 6 octombrie la Viena se  preconizează desfăşurarea întâlnirii garanţilor, intermediarilor şi observatorilor procesului reglementării transnistrene în format 3+2, a declarat marţi, la Tiraspol, pretinsul ministru al Afacerilor Externe din Transnistria, Vladimir Iastrebceak, menţionând că problema privind vizita garanţilor, intermediarilor şi observatorilor din partea Rusiei, Ucrainei, OSCE, SUA şi UE la Chişinău şi Tiraspol deocamdată rămâne deschisă.

Iastrebciak a presupus că o asemenea vizită poate avea loc până în luna decembrie, adică până la tradiţionalul summit al miniştrilor afacerilor externe ai OSCE. În opinia lui, nu trebuie aşteptate careva propuneri revoluţionare în cadrul procesuluii de negocieri moldo-transnistrean, deoarece pe agenda de lucru a Chişinăului ca şi anterior fugurează legea anului 2005 aprobată unilateral de legislativul moldovean, care acordă Transnistriei statut de autonomie în componenţa Moldovei de tipul autonomiei Găgăuziei.

Vladimir Iastrebceak a subliniat că în cazul în care Moldova va rămâne pe poziţiile anului 2005 viitorul reglementării transnistrene va rămâne indecis. În prezent şeful MAE transnistrean vede în procesul de negocieri două scopuri: reluarea activităţii grupurilor de experţi după aprobarea noului guvern moldovenesc, precum şi problemele legate de respectarea drepturilor cetăţenilor regiunii transnistrene care se confruntă cu bariere administrative din partea Moldovei.

 

cuvinte-cheie: Viena | OSCE | Transnistria

Comentarii (0)

 

Related news

Sus