Trimite e-mail | Printeaza
Politic
23.07.2009

Un miliard de dolari pentru proiecte de infrastructură

Un miliard de dolari pentru proiecte de infrastructură

 Astăzi, 23 iulie, Guvernul RM a purtat negocieri cu conducerea  corporaţiei chineze de stat COVEC, în vederea alocării a cca un miliard de dolari pentru realizarea unor proiecte  în domeniul infrastructurii şi de producere. În urma negocierilor a fost semnat un Memorandum de înţelegere, relatează serviciul de presă al Executivului.  

Corporaţia chineză este reprezentată de către Fang Yuanming, preşedintele Corporaţiei China National Overseas Engineering Corporation (COVEC), şi vice-preşedintele acesteia, Zhao Xiang. Corporaţia COVEC împreună cu compania administratoare - China Railway Engineering Corporation (CREC) se subordonează Comitetului pentru control şi administrare a patrimoniului de stat din Consiliului de Stat al Chinei. Această megacorporaţie realizează cele mai mari proiecte economice atât în China, cât şi în alte state.

Creditul al putea constitui mai bine de un miliard de dolari şi va fi acordat Moldovei în baza unei garanţii de stat, în condiţii preferenţiale. Investiţiile chineze sunt prevăzute pentru realizarea diferitor proiecte de infrastructură: drumuri, energetică, sisteme de aprovizionare cu apă, staţii de epurare, industrializarea sectorului agricol şi dezvoltarea sferei de prelucrare, proiecte destinate creării sistemelor avansate de producere.

 Pe lîngă negocieri cu Guvernul RM şi semnarea Memorandumului de înţelegere, delegaţia va avea şi o întrevedere cu Preşedintele RM.

 Notă: Corporaţia de stat COVEC-CREC este cea mai mare întreprindere de construcţii din China şi a treia din cele mai mari companii de construcţie din lume. Corporaţia cuprinde 37 întreprinderi, 7 institute de cercetare, companii de consulting şi proiectare, o companie de construcţie a proiectelor  internaţionale inginereşti, 10 companii de construcţii şi 3 companii specializate în construcţia podurilor, tunelurilor şi electrotehnicii. Această corporaţie de stat a realizat peste  1550 proiecte în cca 60 ţări ale lumii, aplicând cele mai avansate tehnologii. Unele dintre aceste proiecte au fost incluse în Cartea Recordurilor Guinness. Revista americană de afaceri «Fortune» a inclus COVEC-CREC în topul celor 500 cele mai mari companii ale lumii.

 COVEC-CREC are reprezentanţe în 23 ţări ale lumii. Pentru Republica Moldova şi Europa de Est a fost creată compania COVEC Eastern Europe, care deţine licenţă în construcţii realizează  proiecte de investiţii.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus