Trimite e-mail | Printeaza
Politic
08.07.2009

Ziua: Parlamentul European ocoleste Chisinaul

Intarzierile in formarea Comisiei Europene si lupta pe posturi in Parlamentul European pot lasa fara monitorizare alegerile din Republica Moldova

Dificultatile intampinate in intrunirea noului Parlament European si lupta pentru posturile cheie din legislativul european risca sa blocheze trimiterea unei misiuni de monitorizare a alegerilor anticipate de la Chisinau din 29 iulie. Parlamentul European se va intruni in prima sedinta a actualului mandat pe 14 iulie, cu doar doua saptamani inainte de alegerile de la Chisinau. In cursul zilei de joi va fi decisa de catre Conferinta Presedintilor din PE o eventuala delegatie de monitorizare a alegerilor de la Chisinau, care ar putea avea patru membri.

Intre timp, opozitia liberala din Republica Moldova acuza pregatirea unor noi fraude masive si nerespectarea de catre comunisti a Rezolutiei Parlamentului European din 7 mai 2009. Grupurile parlamentare de la Bruxelles sunt insa pregatite sa trimita observatori in nume propriu.

Primul avertisment

Seful liberalilor din Parlamentul European, Graham Watson avertiza pe 17 iunie ca "Prin formarea Parlamentului in iulie avem doar o fereastra ingusta pentru a actiona decisiv si a ne arata anga­jamentul fata de respectarea drepturilor omului si statul de drept in vecinatatea noastra. Timpul este scurt si trebuie sa actionam rapid fara sa ne concentram asupra chestiunilor institutionale si sa uitam ce se intampla in jurul nostru". Watson a mai subliniat ca "Reputatia Moldovei a fost afectata serios prin acuzatiile de frauda electorala din aprilie si reactia exagerata a autoritatilor comuniste fata de protestele opozitiei".

Surse liberale din Parla­mentul European ne-au indicat faptul ca problema lipsei unei delegatii de monitorizare a alegerilor din 29 iulie este in continuare de actualitate. "Se pare ca nu va fi trimisa o delegatie a Parlamentului European la Chisinau", afirma sursele ZIUA. Din partea popularilor europeni se pare ca va fi trimisa o delegatie in numele grupului parlamentar in cazul in care nu va fi alca­tuita o delegatie a legislativului comunitar. "Lucrurile sunt neclare in acest moment deoarece toata lumea se ocupa cu obtinerea unor pozitii in Parlament", sustin surse din cadrul PPE.

Abuzurile continua

Alianta Moldova Noastra (AMN) a acuzat grave incalcari din partea autoritatilor in desfasurarea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare anticipate, transmite Agerpres. Unul din liderii formatiunii, Gheorghe Susarenco, a declarat ieri intr-o conferinta de presa ca autoritatile nu respecta recomandarile Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei si pe cele ale Par­lamentului Euro­pean, iar opozitia nu beneficiaza de conditii egale cu Partidul Comunistilor (PCRM), aflat la guvernare, fapt ce ar putea avea repercusiuni negative in perioada poste­lectorala. Potrivit formatiunii, admi­nis­tratiile publice locale, favorabile comunistilor comit abuzuri.

Primariile organizeaza vizionarea filmului produs de comunisti despre eveni­mentele din 7 aprilie, condu­cerea tarii utilizeaza pe larg resurse administrative in campanie, instantele de judecata tergiverseaza inten­tionat sa examineze con­testatiile AMN vizavi de aceste incalcari. Purtatorul de cuvant al AMN, Victor Osipov, a mentionat ca mass-media comunista, inclusiv televiziunea publica, continua sa favorizeze clar PCRM, chiar daca propaganda procomunista si criticile la adresa opozitiei au devenit mai subtile.

Basescu optimist

"Cu aceste alegeri, spe­ram ca opozitia actualului guvern moldovean va obtine un rezultat mai bun pe 29 iulie", a declarat presedintele Traian Basescu unor jurnalisti straini prezenti la Bucuresti. Fara a-si face griji pentru relatiile dintre cele doua guverne, despre care spera sa "revina la normal", Basescu a reamintit ca obiectivul Bucurestiului ramane "consolidarea relatiilor dintre R. Moldova si UE". (Ziua)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus