Trimite e-mail | Printeaza
Politic
12.06.2009

DW: Voronin, acuzat de uzurparea puterii în stat

Generali şi ofiţeri superiori de armată şi poliţie s-au întors împotriva preşedintelui moldovean Voronin, pe care îl acuză de uzurparea puterii în stat şi de maltratarea tinerilor după protestele violente din 7 aprilie.

La rândul lor, preoţii spun că mai multe fete care au fost arestate după protestele din aprilie au mărturisit la spovedanie că au fost violate de poliţişti. Presa de la Chişinău a scris că cel puţin trei tineri au murit după ce au fost maltrataţi de poliţie. Procuratura respinge acuzaţiile.

La două zile după dezlipirea lui Marian Lupu de Partidul Comuniştilor, partidul de guvernământ primeşte o nouă lovitură de imagine în prag de campanie electorală: generalii Victor Catană, Anton Gamurari şi Valeriu Troienco şi câţiva ofiţeri superiori de armată şi poliţie i-au adresat un apel în care îi cer comunistului Voronin să-şi dea demisia din toate funcţiile publice şi îl acuză de uzurparea puterii în stat. Generalul ANTON GAMURARI despre cei care au stat în spatele protestelor violente din 7 aprilie:

„Când nişte colegi de-ai noştri s-au ridicat la etajele din Parlament au găsit acolo deja pregătite acele roţi de cauciuc cărora să li se dea foc, hîrtiile care au fost aruncate pe geam erau pregătite. Persoanele care lucrează în aceste structuri au spus că arhiva Parlamentului a fost scoasă de sub bătaie cu două săptămâni înaintea acelor evenimente, cabinetele au fost deschise şi safeurile la fel. Ceea ce s-a întâmplat ulterior - torturarea băieţilor care erau prinşi pe străzi, faptele acelea când veneau în instituţiile de învăţământ şi îi prindeau ca pe ţâstari pe acei copii şi îi duceau la închisoare - ordinul pe care l-au primit aceste instituţii a fost dat de un singur om: Acesta este preşedintele republicii Vladimir Voronin".

Generalul Valeriu Troienco l-a acuzat pe liderul comunist de faptul că „gestionează ţara ca pe o gospodărie personală". (...) „Cupa răbdării s-a umplut şi deja dezacordul oamenilor se revarsă în nemulţumiri care trec de limita Codului Penal", a spus Troieco.

Şi slujitorii bisericii s-au ridicat împotriva nedreptăţii regimului comunist. Preoţii au ajuns să meargă benevol în faţa instanţei şi să garanteze cu propria persoană că Sergiu Mocanu, acuzat de organizarea dezordinilor în masă pe data de 7 aprilie nu va fugi nicăieri dacă va fi cercetat în stare de libertate. Părintele Pavel Borşevschi a mărturisit ieri detalii şocante despre abuzurile poliţiei după evenimentele din 7 aprilie:

„Dacă cineva este vinovat într-adevăr de ceea ce s-a făcut cu tinerii noştri - au fost batjocoriţi, maltrataţi... La biserică am avut la spovedanie fete violate pe care nu le mai putem aduce la sănătatea mentală pe care au avut-o. Pe ele nu le-a violat Sergiu Mocanu, ci poliţiştii".

Cu toate acestea, organele de anchetă continuă să acuze liderii opoziţiei de organizarea violenţelor din aprilie. Bunăoară, vicepreşedintele PL, Dorin Chirtoacă, primar de Chişinău, a fost invitat astăzi la Procuratură, împreună cu avocatul, pentru a i se înainta oficial învinuirea de organizare a dezordinilor în masă pe data de 7 aprilie.

Preşedintele în exerciţiu, Vladimir Voronin, i-a acuzat pe liderii opoziţiei de tentativă de lovitură de stat - acuzaţie intens mediatizată de presa pro-comunistă deşi nu există nici o sentinţă pronunţată în acest sens.

Sursa: Deutsche Welle

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus