Trimite e-mail | Printeaza
Economie
01.04.2009

ECOnomist: Un milionar ucrainean a preluat o linie electrică de înaltă tensiune ce aparţine Moldovei

  • Pentru a construi o asemenea linie electrică sunt necesare investiţii ce variază de la 50 până la 100 mil. USD
  • Acţiunea respectivă dă peste cap toate afirmaţiile autorităţilor precum că ele asigură securitatea energetică a Moldovei

• Avem de a face cu un precedent periculos ce pune în pericol mare securitatea energetică

Linia electrică radială LEA 330 kV Râbniţa-Kotovsk (Ucraina), una din cele şapte linii electrice de înaltă tensiune ce interconectează sistemele energetice ale Moldovei şi Ucrainei a fost preluată în arendă pentru o perioadă de 49 de ani de societatea pe acţiuni „Футбольный клуб Черноморец" din Odessa.

Linia a fost abandonată?!

Aşa a hotărât zilele trecute Consiliul raional din Kotovsk din regiunea Odessa, care şi-a motivat decizia prin lipsa unor documente ce ar demonstra că linia şi infrastructura adiacentă ar aparţine unui agent economic concret. Consilierii raionali au hotărât ca această linie să devină proprietate comunală, deoarece LEA 330 kV este un obiectiv „abandonat şi fără proprietar". Ulterior, administraţia raionului Kotovsk a decis să dea linia în arendă pentru 49 de ani, clubului de fotbal Cernomoreţ din Odessa.

Sergehi Palamarciuk, preşedintele raionului Kotovsk, a declarat pentru agenţia UNIAN că decizia (adoptată încă la 2 februarie 2009) nu a fost un act spontan şi ea vine după ce au fost solicitate toate documentele ce ar confirma la balanţa cui se află linia de 330 kV.

Administraţia întreprinderii Dnestrenergo din regiunea transnistreană, care exploatează linia, a încercat să le demonstreze consilierilor raionali din Kotovsk că din momentul construcţiei şi până în prezent linia s-a aflat la balanţa întreprinderii şi doar substaţia de 330 kV de la Kotovsk aparţinea Ucrainei. Însă, fără nici un rezultat. Or, Dnestrenergo nu a putut prezenta documente ce ar demonstra dreptul de proprietate asupra liniei electrice.

O mare prostie

Reprezentanţii întreprinderii de stat Moldelectrica (administrează toate liniile electrice de înaltă tensiune, inclusiv cele de interconexiune cu Ucraina şi este şi dispecerul sistemului electric al Moldovei), au calificat aceste acţiuni ca pe o mare prostie. „Ce va face un club de fotbal cu o linie electrică", se întrebau ei. Potrivit lor, administraţia Dnestrenergo s-ar fi adresat la Moldelectrica pentru a obţine documente ce ar confirma dreptul de proprietate asupra liniei, dar nu a fost găsit nici un act doveditor. „Probabil că s-au pierdut în perioada tumultoasă de la începutul anilor 90 ai sec XX, când s-a împărţit averea fostei URSS. Cu toate acestea în documentele oficiale privind delimitarea liniilor electrice de interconexiune, LEA 330 kV Râbniţa-Kotovsk întotdeauna figura la balanţa Moldovei sau mai bine zis a Dnestrenergo", ne-au mai spus reprezentanţii Moldelectrica.

Ministerul Economiei nu ştie

„E o glumă sau o provocare electorală?", ne-au întrebat pe noi oficiali din cadrul Ministerului Economiei şi Comerţului, care au spus că nu au auzit şi ştiu nimic despre acest caz. Potrivit lor, aşa ceva ar fi imposibil şi au refuzat să comenteze cazul. Încercările noastre de a lua legătura cu prim-vicepremierul şi ministrul Economiei şi Comerţului Igor Dodon au eşuat.

În mod straniu autorităţile de la Chişinău au trecut până acum sub tăcere acest caz. În acelaşi timp, Ministerul ucrainean al Combustibilului şi Energeticii a solicitat deja Procuraturii Generale din Ucraina să investigheze cazul şi să de o apreciere acestei acţiuni calificate de ministerul ucrainean ca „ilegală".

În spatele afacerii se află proprietarii Uzinei Metalurgice de la Râbniţa

Decizia consilierilor raionali de la Kotovsk din Ucraina pare una aberantă. Dar aceasta doar la prima vedere. În spatele SA „Футбольный клуб Черноморец" se află milionarul ucrainean Leonid Klimov din Odessa, care mai este şi deputat din partea Partidului Regiunilor din Ucraina. Revista Fokus din Ucraina a apreciat anul trecut averea lui Leonid Klimov la 431 mil. USD (locul 62 din Ucraina), el controlând banca Imeksbank din Odessa şi o serie de alte active din regiune. Ziarele locale din Odessa l-au supranumit pe Klimov drept „Hozeain" (Stăpânul), pentru influenţa şi autoritatea pe care o are în acest oraş şi în regiune. Se spune că el ar ţine sub control Consiliul regional şi Consiliul municipal Odessa.

Surse informate spun că de fapt în spatele preluării LEA 330 kV se află proprietarii Uzinei Metalurgice de la Râbniţa. Între altele după ce chiciura din 26-28 noiembrie 2000 a distrus o mare parte din această linie electrică Uzina a alocat circa 5 mil. USD pentru restabilirea acesteia. Or, în caz contrar ar fi stat fără curent electric un timp mai îndelungat. Potrivit surselor, proprietarii Uzinei speră că deţinând controlul nemijlocit asupra LEA 330 kV  vor putea importa energie electrică din Ucraina la preţuri mai mici cu circa 20% decât plătesc acum Centralei de la Cuciurgan. Totodată, ei s-ar putea conecta direct la sistemul energetic al Ucrainei fără a mai depinde de Chişinău şi Tiraspol. Ţinând cont de faptul că Uzina este cel mai mare consumator de energie electrică din regiune, dar şi din Moldova, apoi e clar că interesele sunt mari. Conform celor mai sumare estimări, Uzina consumă anual circa un miliard de kWh. De notat că pentru a construi o asemenea linie electrică sunt necesare investiţii ce variază de la 50 până la 100 mil. USD.

În orice caz, acţiunea respectivă dă peste cap toate afirmaţiile autorităţilor precum că ele asigură securitatea energetică a Moldovei. Or, unde s-a mai văzut ca o linie de interconexiune între două sisteme energetice să fie lăsată în voia sorţii ca apoi să fie preluată oficial de un club de fotbal, care niciodată nu s-a ocupat cu aşa-ceva. De fapt avem de a face cu un precedent periculos ce pune în pericol mare securitatea energetică a Moldovei.

Uzina metalurgică din Râbniţa, unul dintre principalii contribuabili ai bugetului transnistrean, face parte din holdingul rus Metalloinvest, proprietate a oligarhului rus Aliser Usmanov. Acţionarii oficiali ai Uzinei sunt companiile EIM Energy Investment & Management Corporation (45,6%), Rumney Trust Reg. (45%) şi persoane fizice (9,4%). Acţionari reali ai uzinei sunt miliardarul rus Alişer Usmanov şi miliardarul ucrainean Vadim Novinski cu câte 30% fiecare, dar şi afaceriştii ucraineni Grigorii Surkis, Igor Kolomoiskii şi Harez Youssef .

Uzina activează pe piaţa metalurgică internaţională mai bine de 15 ani.
În ultimii doi-trei ani, uzinei metalurgice din Râbniţa i-au revenit 60-70% din operaţiunile de export efectuate de agenţii economici din regiunea transnistreană.

Sursa: ECOnomist

Ion PREAŞCA

 

cuvinte-cheie: energetică

Comentarii (0)

 

Related news

Sus