Trimite e-mail | Printeaza
Politic
21.11.2008

Chisinaul mai asteapta sa execute decizia CEDO cu privire la cetatenie

Guvernul si Parlamentul de la Chisinau nu vor executa decizia CEDO privind renuntarea la restrictiile impuse la ocuparea de functii publice detinatorilor dublei cetatenii.

Astfel, vor lasa noua administratie ce va fi aleasa in primavara sa solutioneze aceasta problema.

Presedintele Comisiei juridice din Parlamentul de la Chisinau, Vladimir Turcan, unul dintre fruntasii Partidului Comunistilor, a declarat joi ca Guvernul va face uz de dreptul sau de a contesta decizia CEDO - in decurs de trei luni - la Marea Camera a Curtii de la Strasbourg.

Decizia CEDO "este un pic cam politizata", a argumentat Vladimir Turcan demersul guvernamental, informeaza NewsIn.

Curtea Europeana pentru Drepturile Omului de la Strasbourg a facut publica marti decizia adoptata la 4 noiembrie pe marginea plangerii prin care primarul de Chisinau, Dorin Chirtoaca (foto), vicepresedinte al Partidului Liberal, si Alexandru Tanase, vicepresedinte al Partidului Liberal Democrat, contestau restrictiile introduse la ocuparea de demnitati publice pentru detinatorii de mai multe cetatenii, modificari introduse de Parlamentul moldovean in luna aprilie la legea cu privire la cetatenie.

Au reclamat o masura antidemocratica

Ambii petitionari au reclamat in fata Curtii faptul ca adoptarea unei interdictii ce limiteaza accesul unui numar mare de cetateni ai Republicii Moldova la functia de deputat constituie o masura antidemocratica si disproportionata, fiind adoptata in ajunul alegerilor parlamentare din 2009.

Guvernul roman a sustinut pozitia petitionarilor in memoriul depus la Curte in calitate de terta parte.

Curtea a respins cererea lui Dorin Chirtoaca, subliniind faptul ca acesta nu intentioneaza sa renunte la functia de primar si sa participe la alegeri pentru a intra in Parlament pe listele PL, insa a admis cererea lui Alexandru Tanase, care va candida pe listele PLDM.

CEDO este de parere ca legea care interzice persoanelor cu multipla cetatenie accesul la functii publice in Republica Moldova este una discriminatorie si contrara Conventiei pentru drepturile omului si Conventiei pentru cetatenie.

Potrivit Curtii Europene pentru Drepturile Omului, intr-o democratie, loialitatea fata de un stat nu inseamna neaparat loialitate fata de guvernarea acestui stat sau fata de un anumit partid politic.

Vladimir Turcan a declarat ca, personal, vede destule motive pentru a contesta decizia CEDO. Deputatul spune ca "aceasta decizie este un pic cam politizata".

In plus, a fost contestata legea nu in redactarea ei finala, ci intr-o varianta intermediara, legea finala fiind diferita de cea impotriva careia a fost depusa plangerea la CEDO.

O alta obiectie este faptul ca cererea lui Tanase a fost admisa, iar a lui Chirtoaca respinsa, in pofida faptului ca ambii au formulat aceleasi obiectii.

Al treilea argument este ca legea in varianta ei finala nu ingradeste dreptul persoanei de a candida, ci stipuleaza doar unele conditii de incompatibilitate, avand in vedere faptul ca Republica Moldova este republica parlamentara si membrii Parlamentului trebuie sa demonstreze o loialitate deosebita fata de acest stat, fata de Parlament.

Sursa: Ziare.com

cuvinte-cheie: CEDO | dublei | cetatenii

Comentarii (0)

 

Related news

Sus