Trimite e-mail | Printeaza
Politic
18.11.2008

Adunarea parlamentară a NATO a cerut Rusiei să-şi retragă trupele din Transnistria

În rezoluţia adoptată, marţi, 18 noeimbrie, la Valencia, Spania, Adunarea Parlamentară a NATO a cerut Rusiei să respecte angajamentele asumate la summitul OSCE de la Istanbul din 1999 şi să-şi retragă, în viitorul apropiat, prezenţa militară ilegală din regiunea transnistreană.

De asemenea, AP NATO a chemat guvernul şi parlamentul Rusiei să respecte integritatea şi inviolabilitatea frontierelor altor state, să nu intervină în afacerile interen ale altui stat suveran,  să se abţină de la aplicarea forţei şi să desfăşoare dispute paşnice. Totodată, participanţii la şedinţa AP NATO au menţionat că Rusia trebuie să respecte principiul potrivit căruia nici un stat, grup de state sau organizaţie nu poate considera orice parte a spaţiului OSCE drept sferă de inlfuenţă, conform Cartei pentru securitate europeană adoptată în 1999, la Istanbul.

AP NATO a chemat ţările membre să reia cooperarea cu Rusia, reducâd în acelaşi timmp unele activităţi cu parlamentarii ruşi. Rezoluţia cere statelor membre ale NATO să restabileasă cooperarea vastă cu Rusia, în special în domeniul militar şi să îmbunătăţească şi să extindă eforturile diplomatice cu Rusia.

cuvinte-cheie: NATO | rezolutie | Rusia | Transnistria | OSCE

Comentarii (0)

 

Related news

Sus