Trimite e-mail | Printeaza
Externe
21.10.2008

România şi Ungaria s-au angajat să sprijine Ucraina şi Moldova pentru aderarea la UE

România şi Ungaria s-au angajat să sprijine Ucraina şi Moldova pentru aderarea la UE

Guvernele României şi Ungariei au semnat, marţi, 21 octombrie, la Szeged, o declaraţie comună, în care se angajează să sprijine împreună aspiraţiile europene ale Ucrainei şi ale Republicii Moldova, considerând că dezvoltarea relaţiilor UE-Ucraina şi, respectiv, UE - Republica Moldova este esenţială în contextul Politicii de Vecinătate a UE.

Potrivit unui comunicat al Biroului de presă al Guvernului României, în declaraţie se subliniază importanţa deosebită a finalizării, în acest an, a mandatului de negociere a unui nou acord între UE şi Republica Moldova.

Totodată, România şi Ungaria s-au pronunţat pentru soluţionarea conflictelor îngheţate, iar în privinţa conflictului din Transnistria consideră că respectarea integrităţii teritoriale, suveranităţii şi independenţei Republica Moldova sunt esenţiale. Se subliniază că formatul 5 plus 2 este, în continuare, singurul cadru legitim de negocieri, pentru convenirea unei soluţii.

Părţile apreciază că trebuie să se acorde o importanţă specială adâncirii relaţiilor cu Georgia, precum şi cu Armenia şi Azerbaidjan. În ceea ce priveşte Georgia, se încurajează consolidarea relaţiilor cu UE, inclusiv prin măsuri de facilitare a acordării vizelor şi printr-un posibil acord de liber schimb, ambele fiind de natură să încurajeze reformele interne din această ţară.

„Declaraţia comună privind dimensiunea estică a Politicii Europene de Vecinătate " semnată, la Szeged, după lucrările celei de-a patra şedinţe comune a Guvernelor României şi Ungariei, urmează să fie transmisă presedinţiei franceze a Consiliului Uniunii Europene.

 

cuvinte-cheie: aderare | sprijin | Ungaria | Romania

Comentarii (3)

 

Related news

Sus