Trimite e-mail | Printeaza
Politic
02.09.2008

UE amana negocierile pentru acordul cu Rusia

 

Liderii Uniunii Europene au convenit luni, 1 septembrie,  sa amane negocierile pe tema unui nou parteneriat intre UE si Rusia, pana ce Moscova isi va retrage trupele in pozitiile anterioare izbucnirii conflictului din Georgia, transmit agentiile internationale de stiri.

 

Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a declarat luni dupa Consiliul European extraordinar dedicat crizei din Caucaz ca "reuniunea nu a fost indreptata impotriva Rusiei, dar atitudinea acestei tari a reusit sa creeze o ingrijorare profunda in Europa". Uniunea Europeana condamna reactia disproportionata a Rusiei, careia i se cere "sa aplice scrupulos planul in 6 puncte".

 

Presedintele Frantei, tara care asigura presedintia Uniunii Europene, a mai anuntat ca vor fi acordate noi ajutoare internationale si va fi organizata o conferinta internationala referitoare la reconstructia Georgiei. De asemenea, UE va accelera crearea unor mecanisme internationale, "pentru a se asigura ca partile isi respecta angajamentele".

 

Anterior, potrivit proiectul de declaratie al summitului UE se anunta ca se ia in calcul revizuirea relatiilor cu Rusia, in lumina interventiei Moscovei in Georgia. In textul adoptat luni, nu se face nici o referinta la eventualele sanctiuni impotriva Rusiei. 

 

"Odata cu criza din Georgia, relatiile dintre UE si Rusia au ajuns la un punct de rascruce", se arata in declaratia Consiliului UE.

 

Revizuirea relatiilor "poate conduce la decizii privind continuarea discutiilor asupra viitorului relatiilor dintre Uniune si Rusia in diferite domenii", se arata in documentul citat.

 

Textul de cinci pagini condamna ferm decizia Rusiei de a recunoaste independenta regiunilor separatiste Osetia de Sud si Abhazia si cere celorlalte state sa evite un asemenea gest.

 

"Consiliul European este profund ingrijorat de conflictul deschis care a izbucnit in Georgia", arata documentul citat, vorbind despre "reactia disproportionata a Rusiei".  "Suntem convinsi ca e in interesul Rusiei sa nu se izoleze de Europa", sustine Consiliul Europei, mentionand ca "asteapta de la Rusia un comportament responsabil , onorandu-si angajamentele". 

 

Potrivit declatatiei, Uniunea Europeana ramane vigilenta si va examina forate atent si in profunzime situatia si diferite aspecte ale relatiilor dintre UE si Rusia, aceasta evaluare urmand sa inceapa acum si sa se incheie pana la 14 noiembrie curent, cand la Nice va avea loc urmatorul summit UE-Rusia.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus