Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
29.07.2008

Moldova asteapta un val urias de apă dinspre Novodnestrovsk

Republica Moldova se pregăteşte să facă faţă, în noaptea care vine, unei catastrofe după ce Ucraina a anunţat că a deschis toate canalele de evacuare de la barajul Novodnestrovsk. 

 

Valul de apă care a pornit la vale pe Nistru urmează să lovească Moldova astăzi, la ora 22.00. Noaptea trecută, barajul de la Dubăsari a fost forţat de două viituri puternice provocate artificial de Ucraina, care a încercat astfel să scape de surplusul de apă ce ameninţa mai multe localităţi din regiunea de vest. Salvatorii moldoveni şi armata au fost nevoiţi să evacueze în toiul nopţii aproape 2000 de persoane din casele care până dimineaţă au şi fost inundate. După ce a rezistat celor două viituri, barajul de la Dubăsari riscă să fie pur şi simplu împins la vale.

 

Nivelul râului Nistru a crescut în ultimele trei zile cu 9 metri şi dacă mai creşte cu 80 de centimetri apa va trece peste baraj. Acesta pare a fi cel mai optimist scenariu în condiţiile în care Ucraina a anunţat, cu câteva ore în urmă, că a deschis toate canalele de evacuare de la barajul Novodnestrovsk, iar un val uriaş vine spre Moldova, urmând să lovească digul astăzi la ora 22.00. Dacă va rezista viiturii - vor mai fi inundate câteva zeci de localităţi, dar dacă barajul va ceda – urmările pot fi catastrofale. 

 

Autorităţile moldovene au mobilizat poliţia, armata, carabinierii, pompierii, trupele din Departamentul situaţii excepţionale şi au apelat la ajutorul voluntarilor, iar administraţia separatistă de la Tiraspol a declarat stare de urgenţă, din regiunea separatistă urmând a fi evacuaţi aproape 50.000 de oameni.

 

Pe de altă parte, la Chişinău, chiar şi în acest condiţii, când vieţile a zeci de mii de oameni şi averile lor sunt în pericol, autorităţile centrale comuniste nu renunţa la ambiţiile politice. Deşi oraşul Chişinău se află la mai puţin de 20 de kilometri de locul unde puhoaiele fac şi vor face, potrivit salvatorilor, ravagii în următoare 60 de ore, Guvernul nu găseşte de cuviinţă să-l invite la şedinţele Comisiei pentru situaţii excepţionale şi pe primarul liberal de Chişinău, Dorin Chirtoacă.

 

Şi asta chiar dacă oraşul riscă să rămână în orice moment fără apă dacă va fi inundată staţia de pompare de la Vadul lui Vodă – localitate care se află aproape în totalitate sub apă după viitura de noaptea trecută.

 

Nivelul apei creşte vizibil şi în rezervorul de la Costeşti care ameninţă localităţile din lunca Prutului. Autorităţile moldovene se aşteaptă ca în următoarele două zile nivelul apei în râul Prut să atingă cote record de aproape 4 mii de metri cubi pe secundă. Populaţia din localităţile de risc a fost deja evacuată.

 

Într-o informaţie de ultimă oră parvenită pe agenţiile de presă chiar în acest moment se menţionează că autorităţile moldovene au decis deversarea apelor din rezervorul de la Dubăsari şi Costeşti, pentru a diminua pericolul viiturii care se aşteaptă la noapte. Deocamdată nu se ştie care vor fi consecinţele acestor deversări în condiţiile în care multe localităţi din apropierea râurilor Prut şi Nistru deja sunt inundate.

 

Cât despre pagubele provocate de inundaţii, autorităţile nici nu au început să facă o evaluare, pentru că ce e mai rău încă urmează. Deocamdată se ştie doar că un om a murit după ce casa în care locuia s-a prăbuşit peste el, iar alte zeci de case aflate în calea apelor s-au prăbuşit.

Sursa: Deutsche Welle

Vitalie Călugăreanu

VIDEO: Satele Moldovei sub ape 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus