Trimite e-mail | Printeaza
Economie
02.04.2008

Guvernul a aprobat un Plan de Acţiuni pentru urgentarea dării în exploatare a obiectelor Portului Internaţional Liber "Giurgiuleşti"

Conform acestui Plan unele din cele mai importante masuri care urmeaza a fi realizate, sint constructia liniei electrice aeriene, a gazoductului, cu conectarea acestora la Portul International, precum si darea in exploatare a primei portiuni a terminalului de marfuri si cerealier. Finisarea constructiei terminalului cerealier se preconizeaza in trimestrul II 2008, iar a terminalului de marfuri in luna septembrie 2008.

Potrivit MEC, volumul total al investitiilor in Portul International, pe intreaga perioada de activitate a acestuia, conform situatiei din 1 ianuarie 2008, a constituit 30,7 mil. dolari SUA, dintre care in anul 2007 au fost investite 6,4 mil. dolari SUA. Investitorul General, ICS "Danube Logistic" SRL, a investit 27,3 mil. dolari SUA, iar S.C. "Trans Cargo Terminal" SRL, care se efectueaza constructia terminalului cerealier – 3,4 mil. dolari SUA.

In conformitate cu prevederile Acordului de investitii, in trimestrul III 2007 si-a inceput activitatea terminalul petrolier, prin intermediul caruia, in luna septembrie a aceluiasi an, de catre compania ICS „Bemol Trading” SRL, a fost importata prima partida de produse petroliere, in volum de 4,0 mii tone.

De asemenea, in trimestrul III 2007 Investitorului General pentru prima data a inceput sa presteze servicii portuare, volumul carora a constituit 381 mii lei.

Volumul total al lucrarilor de constructii, efectuate in perioada de gestiune de catre 8 rezidenti, a constituit 19,9 mil. lei sau cu 18,8% mai mult decit in anul 2006. Investitorul General a finisat lucrarile privind constructia si pregatirea pentru exploatare a obiectelor terminalului petrolier, precum si a inceput constructia ingradirii necesare a perimetrului Portului International si amenajarea punctelor vamale de control.

In anul 2007 rezidentii au achitat diverse impozite si taxe in suma de 3,8 mil. lei, inclusiv 1,1 mil. lei pentru impozitul pe venit si 1,5 mil. lei pentru defalcari in fondul de asigurari sociale.

In Portul International sint inregistrati 19 rezidenti. Numarul scriptic al angajatilor rezidentilor, ce activeaza pe teritoriul Portului International, la situatia din 1 ianuarie 2008 constituie 276 persoane, comparativ cu 51 persoane la situatia din 1 ianurie 2007.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus