Trimite e-mail | Printeaza
Economie
17.12.2007

Transnistria isi majoreaza exporturile catre UE

În perioada ianuarie – noiembrie 2007 volumul exportului din regiunea transnistreană s-a majorat cu 18,9% şi 20,8 respectiv, volumul exportului în ţările Uniunii Europene în comparaţie cu perioada respectivă a anilor 2005 şi 2006. Potrivit Ministerului Reintegrării al Moldovei,  în perioada respectivă volumul exportului în ţările CSI, s-a diminuat cu 1,2% faţă de anul 2006.

În lunile octombrie şi noiembrie 2007,  volumul exportului producţiei din regiunea transnistreană în ţările Uniunii Europene au constituit respectiv 46,6 şi 45,5% respectiv, din  volumul total al exportului în perioada de refeirnţă şi a depăşit volumele exportului în alte regiuni. În prezent, 27 de agenţi economici din regiunea transnistreană efectuează exportul în ţările UE.

Conform datelor statistice pe perioada a 11 luni ale anului 2007 în ţările UE a fost exportată următoarea producţie:

• Producţia industriei uşoare (încălţăminte, îmbrăcăminte, ţesături şi altele), care constituie – 75% din volumul total al exportului a producţie date  din regiune. Mărfurile respective se exportă în 19 ţări, de către 12 agenţi economici.• Energie electrică, care constituie 44,9% din volumul total al exportului energiei electrice din regiune şi se exportă în România. • Producţie siderurgică (exportată de către Uzina Metalurgică Moldovenească), constituie 34,4% din volumul total al exportului producţiei date din regiune. Producţia respectivă se exportă în 9 ţări. • Producţie agricolă (suc concentrat, fructe uscate, produse cerealiere şi seminţe floarea soarelui), care constituie 32,7%  şi se exportă în 8 ţări, de către 6 agenţi economici.Altă producţie (ciment, zgură,  producţia din industria prelucrătoare de maşini) se exportă în 10 ţări de către 7 agenţi economici.

În luna mai curent Combinatul de ciment din Râbniţa a iniţiat exportul producţiei, inclusiv şi în ţările Uniunii Europene.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus