Trimite e-mail | Printeaza
Economie
27.11.2007

La licitatiile cu „strigare” au fost vandute actiunile proprietate publica la un pret de 76,5 mln. lei

Potrivit serviciului de presa al MEC, la licitatiile cu „strigare”, desfasurate in perioada 16-23 noiembrie 2007, la Bursa de Valori,  au fost vandute actiunile proprietate publica a 33 de societati pe actiuni la un pret de 76,5 mln. lei. Valoarea de expunere a pachetelor de actiuni in cauza a constituit 33,9 mln. lei.

Astfel, pretul de vanzare a obiectelor expuse la licitatie a depasit mai mult decit dublu pretul lor de expunere. Unele pachete de actiuni au fost vandute la un pret de 37 de ori mai mare decit cel expus, precum a fost S.A. "MIORITA-U" din Ungheni  vindut cu 418,8 mii lei, fiind expus la 11,1 mii lei, S.A."Nivelirum" din Chisinau a fost expusa la in pret de 332,8 mii lei si realisat la un pret de 8,9 mln. lei, S.A."Intreprinderea de reparatie a ambalajelor "SLI" a fost expus la 764,3 mii lei  si vinduta la un pret de peste 10 mln. lei, etc.

Suma obtinuta, in rezultatul vanzarii valorilor mobiliare proprietate publica la licitatiile „cu strigare” la Bursa de Valori, a fost transferata integral in bugetul statului.

Dupa cum a fost anuntat anterior, la licitatia din  16-23 noiembrie 2007 au fost expuse pachetele de actiuni ale statului in 83 de societati pe actiuni din toata tara. Valoarea totala a pachetelor de actiuni, la pretul lor de expunere la licitatii, a constituit  316,9 mln. lei. Valoarea lor nominala fiind de 241,1 mln. lei.

Pachetele de actiuni  a intreprinderilor ce nu a fost realizate la licitatia in cauza, vor fi expuse repetat la licitatiile ulterioare. 

Licitatia din 16-23 noiembrie 2007, a fost prima expunere spre vanzare a proprietatii publice a statului in cadrul noii Legi privind administrarea si deetatizarea proprietatii publice, ce a intrat in vigoare la 29 iunie 2007 si care prevede o abordarea noua a procesului de deetatizare si asigura o maxima transparenta a tranzactiilor de vanzare-cumparare a proprietatii publice a statului supusa privatizarii.

    

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus