Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2021-03-15/pre-edintele-maia-sandu-a-participat-la-edin-a-consiliului-de-integritate-al-ani-65633.html
Data: Mar 15, 2021 (18:21)

Președintele Maia Sandu a participat la ședința Consiliului de Integritate al ANI

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a participat astăzi, în format online, la ședința Consiliului de Integritate al Autorității Naționale de Integritate, în cadrul căreia a fost prezentat raportul de activitate al instituției. La începutul ședinței, șefa statului a explicat de ce consideră nesatisfăcătoare activitatea ANI, arată Administrația Prezidențială într-un comunicat.

„Am pus câteva întrebări la care cetățenii așteaptă răspunsuri:

- Cum e posibil ca, într-o țară în care există atât de multă corupție, în trei ani să fie inițiate doar șase cazuri de confiscare a averilor dobândite ilegal și niciunul finalizat?

- Cum se explică faptul că în anii 2019 și 2020 ANI a verificat aproape toți judecătorii și procurorii, însă nu a găsit nicio problemă serioasă cu privire la valoarea și volumul bunurilor, ci numai încălcări minore?

- De ce pentru unele dosare de rezonanță termenele de examinare depășesc mai mult de un an, fără să se fi efectuat acțiuni pe aceste dosare?”, a întrebat Președintele Maia Sandu.

Șefa statului a subliniat că așteaptă ca Autoritatea Națională de Integritate să se ocupe de averile ilegale ale marilor corupți, în special, din corupția politică și nu de presiuni selective asupra unor primari și funcționari cu încălcări minore.

„Am menționat că echipa Președinției lucrează la un proiect de lege care să îmbunătățească modul de funcționare a ANI, proiect ce va fi prezentat în curând Parlamentului”, a spus doamna Maia Sandu.