Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2021-03-15/a-fost-elaborata-strategia-de-dezvoltare-a-infrastructurii-pentru-transportul-alternativ-in-chi-inau-65627.html
Data: Mar 15, 2021 (10:52)

A fost elaborată Strategia de dezvoltare a infrastructurii pentru transportul alternativ în Chișinău, cu sprijinul PNUD

Proiectul Strategiei de dezvoltare a infrastructurii pentru transport alternativ în orașul Chișinău are drept scop dezvoltarea durabilă a municipiului, prin îmbunătățirea mobilității urbane, a situației ecologice și a sănătății populației prin integrarea bicicletei și a altor tipuri de transport alternativ în sistemul general al infrastructurii de transport urban, ca mod de transport cu drepturi depline.

Tot mai mulți cetățeni preferă deplasarea prin oraș cu bicicleta, ceea ce crește necesitatea pentru o infrastructură urbană adaptată. Iată de ce Green City Lab – laboratorul de inovații urbane susținut de PNUD și Facilitatea Globală de Mediu (GEF), cu expertiză a ECOPRO și Automobil Club din Moldova, au elaborat o strategie de dezvoltare a infrastructurii pentru transportul alternativ în municipiul Chișinău.

Scopul acestei strategii este de a formula viziunea pentru Consiliul Municipal, pentru a face din Chișinău un oraș prietenos pentru pietoni și cicliști.

„Asistența noastră are ca scop asigurarea faptului că oamenii pot alege cum să călătorească prin oraș, că toate opțiunile durabile de călătorie sunt disponibile, fie că e transport public sau privat, cu bicicleta sau pe jos, pentru a asigura confortul, viteza, durabilitatea și eficiența mișcării”, a declarat Dima Al-Khatib, Reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.

„Practica europeană arată că pentru dezvoltarea durabilă a orașelor este necesară îmbunătățirea mobilității urbane, a situației ecologice și a sănătății populației. Ciclismul urban este un instrument eficient în acest sens și ne propunem să asigurăm condiții cât mai bune pentru cei care aleg bicicleta în calitate de mijloc de deplasare”, afirmă Ion Ceban, primarul general al municipiului Chișinău.

Un rol foarte important în elaborarea strategiei de dezvoltarea a infrastructurii pentru transportul alternativ o au nemijlocit viitorii utilizatori. Procesul de elaborare a strategiei a fost participativ, fiind implicați cetățeni activi, bicicliști și viitori utilizatori ai infrastructurii de biciclete. O serie de întâlniri a grupului de lucru, precum și sondaje publice, au asigurat un angajament real și colectarea de informații de la utilizatorii de biciclete.

Potrivit unui sondaj din 2020 la care au participat 2003 respondenți, 4 din 10 persoane se deplasează cu bicicleta pe distanțe de 5-10 km, în timp ce un sfert parcurg 10-20 km și doar 15,4% - până la 5 km, iar 17,7% - distanțe mai mari de 20 km. Astfel, transportul cu bicicleta poate prelua o parte semnificativă a călătoriilor zilnice în Chișinău.

¾ din respondenți au afirmat că ar opta definitiv pentru bicicletă, în cazul unei infrastructuri adaptate pentru acest mijloc de transport ecologic.

Principalele rezultate așteptate după implementare Strategiei de dezvoltare a infrastructurii pentru transport alternativ în orașul Chișinău, până în 2026, sunt:

Crearea unei rețele de trasee pentru transport alternativ, cu o lungime totală de 200 km, care va conecta toate sectoarele orașului Chișinău;

Schimbarea atitudinii locuitorilor față de transportul alternativ;

Creșterea ponderii transportului alternativ în raport cu ponderea totală de mișcări zilnice a tuturor tipurilor de transport până la 1%;

Creșterea numărului de parcări pentru biciclete lângă instituții publice, instituții de învățământ, și centre de agrement.
Proiectul strategiei a fost supus consultărilor publice, în cadrul unui eveniment organizat pe 13 martie 2021. Documentul urmează să fie aprobat de Consiliul municipal, iar punerea sa în aplicare este responsabilitatea administrației publice locale.