Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2021-03-11/rezultatele-perchezi-iilor-din-penitenciarul-nr-6-soroca-au-fost-ridicate-obiecte-interzise-iar-18-d-65596.html
Data: Mar 11, 2021 (20:55)

Rezultatele perchezițiilor din Penitenciarul nr. 6 – Soroca: au fost ridicate obiecte interzise, iar 18 deținuți au fost transferați în alte instituții de detenție

Drept rezultat al perchezițiilor din ziua de joi, 11 martie 2021, în sectoarele Penitenciarului nr. 6 – Soroca, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), de comun cu angajați ai DDS „Pantera” al ANP, Inspectoratului Național de Investigații și BPDS „Fulger” a IGP al MAI, au depistat și ridicat obiecte interzise, iar 18 deținuți, la solicitarea procurorilor, au fost transferați în alte instituții de detenție.

Perchezițiile de azi au fost efectuate cu autorizarea magistraților, cu titlu de continuare a acțiunilor de urmărire penală în dosarul privind documentarea membrilor organizației criminale cu activitate în interiorul și în afara instituțiilor penitenciare.

Deși prevederile legale interzic aflarea în instituțiile penitenciare a dispozitivelor electronice de stocare a informației, oamenii legii au depistat și ridicat un număr de aproximativ 60 de astfel de obiecte interzise. De asemenea, au fost ridicate peste 50 de cartele de reîncărcare pentru convorbiri telefonice, 10 încărcătoare pentru telefon, precum și un telefon camuflat într-o nișă din peretele unei celule de detenție. Acestea urmează a fi supuse expertizării, pentru stabilirea și analiza conținutului.

Totodată, oamenii legii au ridicat un număr de circa t0 de seringi ce conțin substanțe lichide necunoscute, precum și câteva pachețele cu substanțe solide (praf), ce urmează a fi expertizate pentru stabilirea faptului dacă constituie substanțe narcotice. În cadrul perchezițiilor au mai fost ridicate fise pentru jocuri de noroc și seturi de cărți pentru poker; 40 de pastile de etiologie necunoscută, ce nu fuseseră prescrise de medici, care de asemenea vor fi supuse expertizării; precum și 33 de cuțite confecționate artizanal, cu privire la care expertiza urmează să stabilească dacă se atribuie la arme albe.

Este de menționat faptul că, la sosirea echipelor de percheziționare, oamenii legii au remarcat faptul că deținuții nu erau prezenți la apelul matinal. La somarea, pentru a se alinia, cinci deținuți au manifestat violență ceea ce a făcut necesară intervenția în forță a angajaților Detașamentului cu Destinație Specială „Pantera” al Administrației Naționale a Penitenciarelor. Prin urmare, deținuții vizați urmează a fi supuși sancțiunilor disciplinare.

Datorită activității profesioniste a tuturor reprezentanților organelor de forță implicate, această măsură s-a desfășurat în strictă conformitate cu prevederile actelor normative ce reglementează asemenea activități.

Investigațiile exercitate de procurorii PCCOCS în privința membrilor documentați ai organizației criminale vizate vor continua, iar publicul va fi informat cu privire la rezultatele acestora, anunță Procuratura Generală.