Trimite e-mail | Printeaza
Economie
20.01.2021

Construcția liniei electrice Vulcănești–Chișinău și a stației Back-to-Back Vulcănești ar putea fi declarate utilități publice de interes național

Construcția liniei electrice Vulcănești–Chișinău și a stației Back-to-Back Vulcănești ar putea fi declarate utilități publice de interes național

Cabinetul de miniștri a aprobat instituirea Comisiei de cercetare prealabilă pentru declararea utilității publice de interes național a lucrărilor de construcție a liniei electrice aeriene de transport al energiei electrice Vulcănești–Chișinău și a stației Back-to-Back Vulcănești.

Lucrările fac parte din proiectul „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, Faza I”. Pentru finanțarea lucrărilor, a fost încheiat Acordul de împrumut dintre Republica Moldova și BERD în sumă de 80 milioane de Euro; Contractul de finanțare dintre Republica Moldova și BEI în sumă de 80 milioane de Euro; Acordurile de împrumut dintre Republica Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare (AID) în sumă de 47,9 milioane de Euro și, respectiv  -  13,1 milioane de Euro; precum și Acordul de Grant dintre Republica Moldova, ÎS „Moldelectrica” şi BERD în sumă de 39,9 milioane Euro.

Proiectul prevede construcția unei linii aeriene de transport a energiei electrice (LEA) de 400 kV și cu o lungime de aproximativ 158 km pe direcția Vulcănești–Chișinău. Aceasta va traversa teritoriul a 35 de localități din 9 regiuni ale țării, inclusiv UTA Găgăuzia și municipiul  Chișinău. Totodată, vor fi modernizate și extinse stațiile electrice SE Chișinău 330 kV și SE Vulcănești 400 kV.

Comisia creată va organiza ședințe de lucru în teritoriu, cu reprezentanții autorităților publice locale de nivelul I și II, pe a căror rază teritorială se vor desfășura lucrările de utilitate publică. Fiecare președinte de raion și primar din localitățile menționate se vor expune asupra obiectelor ce urmează a fi amplasate nemijlocit pe teritoriul unităților teritoriale.

Interconectarea asincronă a rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România reprezintă un pas important pentru țara noastră în direcția integrării Republicii Moldova în piața europeană unică de energie electrică. Aceasta va oferi un nivel sporit de securitate energetică prin diversificarea surselor de aprovizionare cu energie electrică, creând un mediu concurențial favorabil pe piața energiei electrice a țării, ceea ce în consecință va oferi un preț redus pentru consumatorii finali, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus