Trimite e-mail | Printeaza
Politic
14.01.2021

Bilanț statistic: în 2020 în Parlament au fost înregistrate 533 de inițiative legislative

Bilanț statistic: în 2020 în Parlament au fost înregistrate 533 de inițiative legislative

Pe parcursul anului 2020, în Parlament au fost înregistrate 533 de inițiative legislative. Cele mai multe dintre acestea – 336   de proiecte – au fost înaintate de deputați.

Fracțiunea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM)  a înaintat cele mai multe inițiative legislative – 84. Aceasta este  urmată de Fracțiunea Parlamentară ACUM PLATFORMA DA, care a înregistrat 80 de proiecte și Fracțiunea PAS, Blocul ACUM – 58 de proiecte.

Grupul Parlamentar PRO MOLDOVA a elaborat și a înaintat 34 de proiecte, Fracțiunea Partidului Democrat din Moldova (PDM)  – 26,  iar Fracțiunea Partidului ȘOR – 23.

Deputații independenți/neafiliați sunt autori ai 9 proiecte.

De asemenea, 48 de inițiative legislative au fost înaintate de Biroul permanent al Parlamentului sau de către grupuri de deputați din toate fracțiunile parlamentare.

Guvernul a înaintat Parlamentului pentru dezbateri și aprobare 142 de proiecte de acte legislative, iar Președintele țării – 29 proiecte.

Din numărul total de proiecte de acte normative înregistrate în Parlament în perioada menționată, 6 nu au intrat în procedură legislativă.

În 2019, în Legislativ au fost înregistrate 294 de inițiative legislative. Dintre acestea, 237 au fost înaintate de deputați, 45 – de Guvern, iar 12 – de Președintele țării.

În temeiul articolului 73 din Constituție, dreptul la inițiativă legislativă aparține deputaților, Președintelui Republicii Moldova, Guvernului și Adunării Populare a Găgăuziei, care sunt considerați autori ai proiectelor de acte legislative sau ai propunerilor legislative, anunță Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus