Trimite e-mail | Printeaza
Politic
14.01.2021

Aureliu Ciocoi a discutat cu miniștrii de externe ai Ucrainei și Georgiei despre acțiuni comune în cadrul Parteneriatului Estic

Ministrul Aureliu Ciocoi a avut o discuție cu omologii săi din Ucraina și Georgia, Dmytro Kuleba și David Zakaliani. Convorbirea a vizat cooperarea trilaterală în cadrul Parteneriatului Estic (PaE) și s-a desfășurat în format de videoconferință. Miniștrii de externe au examinat modalitățile de intensificare a cooperării între state în eforturile dedicate pregătirilor pentru participarea la Summit-ul PaE în anul 2021.

În cadrul întrevederii, șeful diplomației moldovene a reiterat poziția Republicii Moldova cu privire la viitorul Parteneriatului, accentuând interesul țării noastre pentru un cadru ambițios de colaborare, care ar oferi țărilor partenere posibilitatea de a valorifica pe deplin toate avantajele oferite de asocierea cu Uniunea Europeană.

Potrivit MAEIE, Aureliu Ciocoi a menționat că Republica Moldova este interesată ca rezultatele Summit-ului să contribuie la dezvoltarea cooperării politice și economice pe platforma Parteneriatului și să încurajeze apropierea continuă a țărilor asociate de UE. Ministrul Ciocoi a înaintat o serie de propuneri privind conjugarea eforturilor diplomatice a partenerilor asociați care au fost susținute de omologi.  

Aureliu Ciocoi, Dmytro Kuleba și David Zalkaliani au agreat necesitatea intensificării eforturilor de promovare a pozițiilor și demersurilor comune în contextul pregătirilor către Summit-ului PaE atât în dialogul cu instituțiile europene, cât și cu statele-membre ale UE.

În viziunea diplomaților, viitorul Summit PaE trebuie să conducă la deschiderea noilor perspective de aprofundare a dialogului politic și cooperării economice și sectoriale cu UE, în special pentru cei trei parteneri asociați. Discuția a avut loc în contextul inițiativei Republicii Moldova de a identifica abordări comune în format trilateral în contextul Summit-ului PaE din anul curent.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus