Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2020-11-09/incalcarile-din-domeniul-mediului-vor-putea-fi-raportate-online-64626.html
Data: Nov 9, 2020 (20:46)

Încălcările din domeniul mediului vor putea fi raportate on-line

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului în colaborare cu Centrul Național de Mediu (CNM) au lansat, astăzi, platforma Națională „ECO ALERT” – serviciu electronic, ce oferă posibilitatea reclamării problemelor de mediu de acasă și printr-un click. Serviciul a fost conceput pentru a permite cetățenilor să sesizeze rapid Inspectoratul pentru Protecția Mediului (IPM) despre problemele de mediu și despre utilizarea irațională a resurselor naturale în Republica Moldova.

În cadrul conferinței de lansare, Secretarul de Stat al MADRM, Maxim Popov, a transmis mesaje de recunoștință partenerilor de dezvoltare care au oferit suport pentru dezvoltarea serviciului și a precizat că alertele transmise de cetățeni prin aplicația ECO ALERT vor fi recepționate și procesate  de IPM, care va utiliza instrumente inovative pentru a eficientiza procesele interne de lucru și pentru a prelucra informațiile.

„Aduc mulțumiri Guvernului Suediei și Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională. Mizăm pe faptul că platforma va deveni un instrument util pentru societate și va spori spiritul civic al cetățenilor, iar sesizările problemelor de mediu vor fi înregistrate în timp real”, a specificat Secretarul de Stat.


Totodată, în cadrul evenimentului, reprezentanții IPM și CNM au semnat un acord de colaborare, prin care Platforma Națională Civică  ECO ALERT” a fost transmisă în gestiunea IPM.

În acest sens, șeful IPM,  Gheorghe MANJERU, a menționat că „Inspectoratul pentru Protecția Mediului, având funcții de control și protecție a mediului, va interveni prompt pentru a combate încălcările legislației de mediu, în timp ce cetățenii vor putea urmări online și vor recepționa notificări despre procesul de remediere a situației”, a subliniat Gheorghe MANJERU.

În același context, Ina Coșeru, președintele CNM, a menționat că: ”Scopul primordial al proiectului este de a sensibiliza opinia publică și de a responsabiliza cetățenii în domeniul protecției mediului. Sperăm că inițierea acestei colaborări cu IPM,  va facilita soluționarea problemelor de mediu din țara noastră. Totodată, îndemnăm tinerii să raporteze sporadic problemele de mediu și să cultive responsabilitatea și implicarea participativă”.

Pentru a efectua sesizări, cetățenii sunt îndemnați să acceseze platforma online (www.ecoalert.md) și aplicație mobilă ECO ALERT, care poate fi descărcată de pe App Store și GooglePlay, fiind disponibilă pe desktop și în versiunea mobile.

Platforma EcoAlert a fost dezvoltată în cadrul proiectului „Green Moldova” care este realizat de A.O. Centrul Naţional de Mediu în cadrul programului de Granturi Mici (PGM) „Cetățeni activi pentru protecția mediului”, gestionat de AO EcoContact cu suportul financiar al Guvernului Suediei (Embassy of Sweden in Chisinau), în baza acordului semnat cu Agenția de Dezvoltare Internațională a Suediei.