Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2020-10-12/madrm-va-relansa-un-concurs-public-pentru-selectarea-concesionarului-zacam-ntului-de-apa-minerala-ca-64447.html
Data: Oct 12, 2020 (20:14)

MADRM va relansa un concurs public pentru selectarea concesionarului zăcământului de apă minerală „Cahul”

La Cahul a avut loc o ședință pe subiectul concesionării zăcământului de apă minerală „Cahul” și proiectul „Reabilitarea zonei de odihnă și agrement Lacul Sărat”. Ședința a fost convocată la fața locului de Secretarul de Stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Maxim Popov, care a solicitat examinarea situației la zi și dialogul cu administrația publică locală a municipiului Cahul.

Maxim Popov a declarat că MADRM va depune eforturile necesare  facilitării procedurii de desfășurare a concursului public și continuării demersului de  implementare a proiectului.

„Reabilitarea zonei de odihnă și agrement Lacul Sărat are o conotație socială, fapt pentru care trebuie să punem în prim plan interesul public. Ne propunem să revizuim condițiile concesionării zăcământului de apă minerală „Cahul” și să elaborăm un caiet de sarcini elocvent. Mizăm pe o colaborare eficientă cu autoritățile publice locale din orașul Cahul, pentru a valorifica eficient resursele minerale existente, pentru a îmbunătăți factorii de mediu, integrând zona respectivă în circuitul național și internațional”, a menționat oficialul.

În cadrul întâlnirii, părțile au analizat o serie de soluții pentru depășirea obstacolelor în implementarea proiectului și au discutat despre necesitatea efectuării unei expertize tehnice cu privire la starea Lacului Sărat.

În prezent, alimentarea cu apă a Lacului Sărat este insuficientă, iar căile de alimentare cu apă minerală termală cu conţinut de clorură de natriu şi sulfat iodo-bromic, sunt obstrucționate. În acest sens, s-a stabilit că, în cel mai scurt timp, va fi lansat concursul public pentru selectarea concesionarului zăcământului de apă minerală „Cahul”, iar criteriile și procedura de desfășurare a concursului vor fi clar definite.
 
În 2010, proiectul „Reabilitarea zonei de odihnă și agrement Lacul Sărat” a fost înaintat spre finanţare integrală Fondului Naţional de Dezvoltare Regională, fiind lansat în primăvara anului 2012. Costul total al proiectului este de 13 786, 42 mii lei. Conform Planului urbanistic al zonei de odihnă şi agrement Cahul, proiectul de amenajare a stațiunii „Lacul Sărat” are o importanţă deosebită pentru dezvoltarea turismului balnear, atât la nivel local, cât și la nivel național.