Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2020-07-16/statul-va-oferi-gratuit-veteranilor-de-razboi-prima-de-asigurare-medicala-obligatorie-63958.html
Data: Jul 16, 2020 (23:09)

Statul va oferi gratuit veteranilor de război prima de asigurare medicală obligatorie

Parlamentul a aprobat în lectura finală, în cadrul ședinței de astăzi, un proiect de lege  pentru modificarea Legii cu privire la asigurarea obligatorie de asistență medicală și Legii cu privire la protecția socială suplimentară  a unor categorii de populație.

Vor beneficia gratuit de prima de asigurare medicală obligatorie și cetățenii Republicii Moldova care domiciliază pe teritoriul țării, dar primesc pensii de asigurări sociale din partea altor state.

De asemenea, veteranii de război angajați vor obține statutul de persoană asigurată de către Guvern.

Același proiect prevede majorarea cuantumului alocației lunare de stat de la 250 lei la 500 lei participanților la cel de-al doilea război mondial sau la acțiuni de luptă în timp de pace căzuți la datorie, persoanelor cu dizabilități de pe urma războiului decedate, participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl decedați.

Concomitent se face o precizare că dreptul la alocația lunară de stat îl are soția/soțul care s-a aflat în relații de căsătorie cu persoana căzută la datorie sau, după caz, decedată, la data decesului acesteia.

Potrivit autorilor, proiectul urmărește acordarea tuturor cetățenilor Republicii Moldova a posibilităților egale în obținerea asistenței medicale gratuite în instituțiile de sănătate din țară, anunță Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.