Trimite e-mail | Printeaza
Politic
13.05.2020

Comisia juridică, numiri și imunități a aprobat raportul la proiectul de Hotărâre privind data alegerilor prezidențiale

Comisia juridică, numiri și imunități a aprobat raportul la proiectul de Hotărâre privind data alegerilor prezidențiale

Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului a aprobat, în ședința on-line de astăzi, cu majoritatea voturilor, raportul la proiectul de hotărâre cu privire la stabilirea datei alegerilor Președintelui Republicii Moldova.

Proiectul prevede că alegerile Preşedintelui Republicii Moldova se stabilesc pentru data de 1 noiembrie 2020, hotărârea urmând să intre în vigoare la data de 15 august 2020.

Documentul a fost elaborat cu referire la art. 78 din Constituţia Republicii Moldova şi art. 109 din Codul electoral.

În conformitate cu prevederile art.109 din Codul Electoral, „Alegerile pentru funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova se vor desfășura cu cel puţin 30 de zile şi cel mult 60 de zile înainte de expirarea mandatului preşedintelui în funcție. (3) Parlamentul stabileşte data alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova cu cel puţin 60 de zile înainte de ziua alegerilor”.

”Mandatul Președintelui Republicii Moldova în exercițiu, domnul Igor Ddodon expiră la data de 23 decembrie 2020. În această ordine de idei, Parlamentul urmează să stabilească data alegerilor Președintelui Republicii Moldova. Astfel, se propune ca prin hotărâre a Parlamentului să fie stabilită ziua de 1 noiembrie 2020 – ziua alegerilor Președintelui Republicii Moldova”, se arată în nota informativă a proiectului de Hotărâre.

Proiectul urmează a fi discutat în plenul Parlamentului, anunță Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus