Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2020-04-09/curtea-constitu-ionala-a-suspendat-legea-adoptata-prin-asumarea-raspunderii-de-catre-guvern-63381.html
Data: Apr 9, 2020 (22:39)

Curtea Constituțională a suspendat legea adoptată prin asumarea răspunderii de către Guvern

Curtea Constituțională a anunțat joi că a admis cererea deputatului Dinu Plîngău, și a suspendat acțiunea Legii nr. 56 din 2 aprilie curent privind instituirea unor măsuri de susţinere a cetăţenilor şi a activităţii de întreprinzător în perioada stării de urgenţă şi modificarea unor acte normative, până la soluţionarea în fond a cauzei.

Curtea Constituțională a conexat sesizările într-un singur dosar. Instituția va examina sesizările luni, 13 aprilie. În scopul prevenirii răspândirii infecțiilor respiratorii provocate de virusul COVID-19, accesul publicului și al presei la ședința publică va fi interzis.

Prin decizia de suspendare a acțiunii Legii 56 din 2 aprilie 2020 se suspendă următoarele acțiuni ale Guvernului: ajutorul de șomaj de 2 775 de lei acordat tuturor celor întorși în țară; majorarea venitului lunar minim garantat, de la 1 107, la 1 300 de lei; majorarea ajutorului pentru copii de la 553 de lei la 975; autoritățile nu vor mai restitui agenților economici 45% din fondul de salariu, bani achitați la oferirea lefurilor angajaților; cota TVA pentru HORECA nu va fi diminuată de la 20% la 15%; agenții economici vor trebui să achite taxele locale la termenul stabilit de lege, dar nu cum prevedea asumarea răspunderii, pe 25 iulie, informează Moldpres.

Premierul Ion Chicu a comentat situația creată afirmând că va convoca ședința Comisiei pentru Situații Excepționale. „În aceste condiții voi convoca membrii Guvernului să vedem cum facem mai departe. Nu exclud că va trebui să convocăm ședința Comisiei Situații Excepționale să luăm decizii foarte radicale și ale desfășurării acțiunilor în contextul respectiv”, a declarat prim-ministrul.