Trimite e-mail | Printeaza
Politic
06.04.2020

Comisia pentru Situații Excepționale s-a întrunit în ședință

Comisia pentru Situații Excepționale s-a întrunit în ședință

Prim-ministrul a convocat în ședință Comisia pentru Situații Excepționale. Evoluția situației epidemiologice la sfârșitul săptămânii precedente a determinat examinarea unor noi măsuri de restricție menite să prevină răspândirea infecției la nivel național, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

Membrii Comisiei au discutat creșterea numărului de cazuri confirmate în zilele de vineri, sâmbătă și duminică și situația în raioanele Soroca, Ștefan Vodă și Glodeni.

Ministrul Dumbrăveanu a informat despre propunerile generate în cadrul ședinței punctului focal al MSMPS, în special posibilitatea de a declara zile de odihnă perioada 7-17 aprilie pentru angajații sectorului bugetar.

Specialiștii MSMPS, în comun cu reprezentanții OMS, au argumentat că această măsură, însoțită de acțiunile de convingere a oamenilor să reducă mobilitatea personală doar pentru necesitățile vitale, va preveni răspândirea infecției. Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat această decizie care prevede continuarea procesului educațional la distanță, în perioada 7-17 aprilie, și oferă dreptul conducătorilor instituțiilor să atragă la muncă personalul minim necesar pentru asigurarea funcționalității instituției.

Șeful Misiunii OMS în RM a încurajat Guvernul să continue aplicarea măsurilor de restricție, accentuând eficiența acestora. Oficialul a menționat că în Republica Moldova se înregistrează un ritm lent de creștere a numărului cazurilor de Covid-19, în comparație cu alte state.

Comisia a susținut propunerea de a acorda o indemnizație unică de 16 mii lei angajaților instituțiilor publice implicate în administrarea situației epidemiologice, care au fost infectați cu Covid-19. Această propunere va fi examinată la următoarea ședință a Guvernului.

A fost discutat subiectul reorganizării transportului public municipal, astfel încât să fie prevenite aglomerările oamenilor în unitățile de transport public. Sistarea transportului public municipal ar afecta capacitatea lucrătorilor medicali și a persoanelor implicate în activitatea infrastructurii de producere și comercializare a produselor alimentare și a produselor chimice de uz casnic.

Dispoziția nr. 14 adoptată la ședința CSE poate fi găsită aici.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus