Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
12.03.2020

Parlamentul a legiferat consolidarea măsurilor de profilaxie, prevenire sau combatere a bolilor epidemice

Parlamentul a legiferat consolidarea măsurilor de profilaxie, prevenire sau combatere a bolilor epidemice

Parlamentul a aprobat, în ședința plenară de astăzi, un proiect de modificare a unor acte legislative, inclusiv Codul penal, Codul contravențional, Legea privind supravegherea de stat a sănătății publice. Modificările au drept scop final consolidarea măsurilor de profilaxie, prevenire sau combatere a bolilor epidemice.

Proiectul de lege vizează modificarea Codului penal, încât nerespectarea măsurilor de prevenire sau combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a provocat răspândirea unei asemenea boli, să fie pedepsită cu amendă în mărime de la 720 la 1000 unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 3 ani. Aceleași fapte soldate din imprudenţă cu vătămarea gravă sau medie a sănătăţii sau cu decesul persoanei se pedepsesc cu închisoare de până la 7 ani.

De asemenea, proiectul de lege prevede completarea Codului contravențional cu un nou articol. Acesta prevede sancționarea pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a pus în pericol de contaminare populația. Amenda va constituit de la 450 la 500 unități convenționale – pentru persoana fizică și de la 1000 la 1500 de unități convenționale aplicată persoanei juridice.

Modificările propuse la Legea privind supravegherea de stat a sănătății publice presupun limitarea desfășurării întrunirilor sau evenimentelor naționale sau locale și anume – a celor organizate din timp, de o importanță deosebită pentru o colectivitate, inclusiv concerte, spectacole, târguri, conferințe, precum și alte întruniri similare. Decizia de a limita dreptul la libertatea întrunirilor urmează a fi luată de către Guvern în baza recomandărilor ministerului de resort. Numărul de persoane de la care Guvernul va decide suspendarea întrunirilor urmează a fi stabilit în fiecare caz în parte în funcție de circumstanțele specifice stării de urgență publică.

Alte modificări vizează posibilitatea prelucrării datelor cu caracter personal de către cadrele medicale, instituțiile medico-sanitare și personalul medical al acestora, reprezentanții organelor de stat în a căror sarcină este atribuită asigurarea securității publice, dacă se urmărește scopul de a asigura reducerea riscului de declanșare sau gestionarea stării de urgență de sănătate publică, dacă aceasta a fost declanșată.

Proiectul de lege a fost elaborat de Guvern. Autorii justifică oportunitatea acestuia prin faptul că, în circumstanțele create la nivel mondial, noul tip de coronavirus (COVID-19) reprezintă o problemă majoră pentru sănătatea publică, iar fortificarea, prin lege, a măsurilor de profilaxie, prevenire sau combatere a epidemiilor, în acest context, este imperativă pentru Republica Moldova.

Proiectul a fost votat în ambele lecturi, anunță Direcția generală comunicare și relații publice a parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus