Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
26.11.2019

Primele laboratoare de droguri alfa-PVP în Moldova – depistate: procurorii PCCOCS i-au trimis după gratii pe doi membri ai grupului criminal

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a obținut o sentință de condamnare la pedeapsa cu închisoarea a doi membri ai unui grup criminal, care fabricau droguri tip alfa-PVP (sare), în primele laboratoare de droguri documentate vreodată în Moldova.

Făptașii sunt tineri de 23 și respectiv 24 de ani, originari din Chișinău și Tiraspol, iar unul din aceștia are studii în tehnologii informaționale. La recrutarea făptașului din Tiraspol, „angajatorul” i-a oferit în pachetul de remunerare și achitarea chiriei unei case la curte, în valoare de 400 euro pe lună, dacă acceptă să se mute la Chișinău, ceea ce s-a și întâmplat. În fapt, „angajatorul” urmărea scopul creării unui laborator de droguri.

La solicitarea procurorilor PCCOCS, instanța de judecată i-a condamnat pe ambii la pedeapsa cu închisoarea, cu executare reală. Așa cum aceștia și-au recunoscut vina pe deplin, termenul pentru care au fost condamnați este de cinci ani și patru luni, care include și perioada în care au fost în arest. Suplimentar, pentru recuperarea prejudiciilor generate de către făptași, procurorii au solicitat și obținut confiscarea de la aceștia a mai multe bunuri, printre care 900.000 ruble rusești, peste 160.000 lei moldovenești  (ceea ce include și contravaloarea unui autoturism folosit la comiterea infracțiunii), precum și a autoturismelor Renault Megane, BMW 252D.

Potrivit declarațiilor acestora, motivul pentru care au hotărât să comită faptele ilegale era „posibilitatea să câștige bani ușor,” fără însă să se gândească la urmări. Aceștia distribuiau a câte 10-20 pliculețe pe zi, fapt pentru care erau remunerați cu 150 ruble rusești pentru fiecare din ele (o rublă echivala cu 0,26 lei la acel timp). De asemenea, aceștia beneficiau de remunerare stabilită și pentru munca de ambalare și preparare a produselor. Cu toate acestea, făptașii aveau frecvent restanțe la remunerarea serviciilor prestate, iar dacă refuzau să muncească conform criteriilor, erau retrogradați, de exemplu de la gradul de preparator de droguri la cel de curier (funcția de preparator este considerată cea mai prestigioasă).

Amintim, grupul criminal organizat era format din mai mulți membri, care și-au promovat afacerea ilegală pe parcursul anului 2018, prin aplicații electronice precum Telegram, VIPole, Wire. – Un număr de șase membri sunt investigați în cauze penale separate. Grupul era bine organizat, cu ierarhie internă – preparator, ambalator, curier – fără însă ca membrii să se cunoască între ei și comunicau doar cu liderul grupării, prin aplicații online. Pe lângă faptul că și-au instalat laboratoare și fabricau droguri în Moldova (cu transportarea ilegală din Ucraina a materiei prime), liderul grupării a luat în considerare extinderea afacerii.

Astfel, în cooperare cu superiorul său internațional pe această regiune europeană, acesta a instalat și utilizat laboratoare în București-România și în Riga-Letonia. Mai mult, aceștia urmau să transmită 700 de cartele SIM cu numere de telefon din Moldova în Rusia, astfel încât după activarea roaming-ului, să creeze portmonee electronice pentru terminalele tip Qiwi, pentru achitarea drogurilor, iar ulterior acestea urmau să fie distruse, anunță Procuratura Generală.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus