Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
20.09.2019

Organizarea şi exercitarea profesiei de medic veterinar va fi reglementată prin lege

Organizarea şi exercitarea profesiei de medic veterinar va fi reglementată prin lege

Proiectul de lege respectiv a fost votat de Parlament.  Potrivit proiectului, domeniul de activitate al medicului veterinar va include medicina veterinară privind sănătatea şi bunăstarea animalelor, siguranţa produselor alimentare, diagnosticul de laborator veterinar, supravegherea salubrităţii furajelor și altor produse nutritive destinate animalelor. De asemenea, activitatea medicului veterinar se va extinde asupra identificării, înregistrării și reproducerii animalelor, având responsabilitatea de a prescrie, elibera, comercializa și administra produse farmaceutice de uz veterinar, raticide şi dezinfectanţi. Totodată, proiectul prevede că activitatea medicului veterinar nu va fi activitate de întreprinzător.

Legea mai prevede crearea Colegiului Medicilor Veterinari, fapt care, în opinia autorilor, va ţine sub control aspectele fundamentale ale activităţilor sanitar-veterinare și va coordona formarea profesională continuă a specialiștilor. Colegiul va reprezenta o organizaţie profesională autonomă, apolitică şi nonprofit, din care vor face parte, obligatoriu, toţi medicii veterinari din Republica Moldova. Veniturile  anuale ale Colegiului vor fi formate din cotizaţiile anuale de membru.

O altă prevede a proiectului este instituirea anuală, în ultima sâmbătă din luna aprilie, a Zilei profesionale a medicului veterinar din Republica Moldova. De asemenea, proiectul prevede și măsuri de răspundere disciplinară a medicilor veterinari, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus