Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
06.09.2019

Cazul expulzării celor șapte cetățeni turci: Unul din ex-vice directorii SIS – reținut și pus sub învinuire

Procuratura mun. Chișinău, Oficiul Principal, în cooperare cu ofițerii Serviciului protecție internă și anticorupție (SPIA) al MAI și Serviciului de Informații și Securitate (SIS), instrumentează cauza penală privind excesul de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu, de către factori de decizie din cadrul Biroului Migrație și Azil al MAI și SIS, în cazul declarării drept persoane indezirabile şi îndepărtarea de pe teritoriul Republicii Moldova a şapte cetăţeni ai Turciei.

Temeiul pornirii cauzei – anchetele și condamnarea Moldovei la CEDO

Amintim că, temei pentru pornirea respectivei cauze penale au servit materialele anchetei de serviciu, efectuate de SPIA al MAI, precum şi hotărârea de condamnare a statului nostru la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru încălcarea drepturilor cetăţenilor turci, îndepărtaţi în luna septembrie anul 2018, din Republica Moldova în Turcia.

Prin hotărârea din 11 iunie 2019, CEDO a constatat violarea articolelor 5.1 şi 8 din Convenţia pentru Drepturile Omului şi a obligat Guvernul Republicii Moldova să achite 125000 de EURO pentru cinci cetăţeni turci, ale căror drepturi au fost încălcate, ceia ce constituie un prejudiciu în proporţii deosebit de mari, cauzat intereselor publice.

Directorul BMA a fost pus sub învinuire, fiindu-i interzisă părăsirea țării

Astfel, la 5 septembrie 2019, în cadrul acestei  cauze penale  a fost înaintată  învinuirea directorului Biroului Migrație și Azil (BMA) pentru depășirea atribuțiilor de serviciu soldate cu urmări grave, cu solicitarea către MAI privind suspendarea din funcţie, aplicându-i măsura preventivă - obligarea de a nu părăsi ţara.

Vineri, un ex-director adjunct al SIS a fost reținut pentru 72 ore

Totodată, la 6 septembrie 2019, un ex-director adjunct al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), a fost reținut conform prevederilor art. 166 al Codului de procedură penală al Republicii Moldova, pe un termen de 72 ore și   pus sub învinuire, pentru depășirea atribuțiilor de serviciu soldate cu urmări grave.

În continuare, se efectuează acţiuni de urmărire penală şi măsuri speciale de investigaţii, în scopul stabilirii implicării şi a altor persoane cu tangenţă la caz.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus