Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
10.06.2019

Destructurarea unui grup criminal specializat în trafic de persoane în scop de exploatare prin muncă

Administratorul unei agenții de plasare în câmpul muncii în străinătate cu sediul în mun. Chișinău, cu vârsta de 30 de ani, membru al unei grupări infracționale transfrontaliere a fost reținut de către Procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate şi Cauze Speciale în comun cu  ofițerii Centrului pentru combaterea traficului de persoane al Inspectoratului Național de Investigații, fiind suspectat de trafic de ființe umane în scop de exploatare prin muncă în țările spațiului UE.

În urma investigațiilor efectuate de cătreprocurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate şi Cauze Specialeîn comun cu ofițerii Centrului pentru combaterea traficului de persoane al Inspectoratului Național de Investigații precum și  ofițerii Serviciului de Informații și Securitate, s-a stabilit că începând cu luna septembrie 2018, traficanții urmărind scopul exploatării prin muncă și servicii forțate, sub pretextul angajării la un loc de muncă legalși bine plătit în Portugalia în domeniul agriculturii, au recrutat mai multe persoane originare din Republica Moldova.

Ulterior, liderul grupării împreună cu alte persoane necunoscute, folosindu-se de poziția de vulnerabilitate a victimelor le-au transportat și adăpostit într-o localitate din Portugalia. Ajunși la destinație, suspecții au confiscat de la victime actele de identitate. Totodată, sub pretextul restituirii unei datorii neachitate de către victime și a cărei mărime nu a fost stabilită în mod rezonabil,aceștia prin amenințare cu violența fizică au fost impuși să practice diferite lucrări agricole, înafară de cele promise inițial, fără a le fi achitat salariul promis.

În rezultatul perchezițiilor efectuate de procurorii PCCOCS și ofițerii INI la domiciliul suspectului și sediul agenției au fost depistate și ridicate circa 200 de contracte de prestare a serviciilor pe numele cetățenilor Republicii Moldova, care au plecat în străinătate la muncă sau urmează să plece la muncă, agende cu înscrisuri de ciornă, carnete, mijloace bănești, recipise și confirmări de transferuri bănești.
Actualmente, administratorul agenției este plasat în arest preventiv pe un termen de 30 de zile.  

Dacă vinovăția acestora va fi demonstrată, făptuitorii   riscă pedeapsa cu închisoare pe un termen de la 7 pînă la 15 de ani.

La moment, continuă acţiunile de urmărire penală în vederea identificării și reținerii tuturor făptuitorilor,  precum și identificarea altor victime care au avut de suferit în rezultatul acțiunilor ilegale ale grupului infracțional, dar și confiscarea bunurilor infracționale, obținute de către învinuiți pe cale ilegală.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus