Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2019-04-15/membrii-unui-grup-criminal-re-inu-i-pentru-comercializarea-drogurilor-58541.html
Data: Apr 15, 2019 (20:23)

Membrii unui grup criminal reținuți pentru comercializarea drogurilor

De către procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, în comun cu ofițerii de urmărire penală ai Direcției Generale Urmărire Penală și ofițerii de investigație ai Direcției nr. 4 (Antidrog) a INI, a fost destructurat un grup criminal organizat specializat în contrabandă, producere și comercializare a drogurilor sintetice (în special PVP).

Pe caz au fost efectuate 15 percheziții corporale, precum și la domiciliile și în automobilele suspecților, în cadrul cărora au fost ridicate mai multe telefoane mobile și calculatoare utilizate pentru evidența activității criminale, comunicării prin intermediul aplicațiilor electronice, precum și mijloace bănești în sumă de 2500 Euro, carduri bancare și înscrisuri de ciornă cu mențiuni despre veniturile obținute din realizarea drogurilor. De asemenea, au fost depistate peste 140 de cartele SIM ale unui operator național care au fost utilizate la deschiderea conturilor electronice de plată și ulterioara gestionare a tranzacțiilor financiare.

În rezultatul acțiunilor procesuale desfășurate, a fost depistat și lichidat un laborator de producere a drogurilor cu tehnică și utilaj necesar, dislocat în raionul Ialoveni, loc unde se păstrau și precursorii destinați fabricării drogurilor, material-primă fiind adusă pe cale de contrabandă din Ucraina. 

La domiciliul suspecților, precum și în locurile utilizate ca ascunzișuri, au fost depistate și ridicate droguri în cantități deosebit de mari cu o valoarea pe piața neagră de peste o jumătate de milion de lei.

Activitatea grupului criminal se baza pe comercializarea drogurilor prin intermediul aplicațiilor electronice de comunicare, în acest sens suspecții au creat 3 magazine online în care atrăgeau consumatori și potențiali cumpărători, plasau anunțuri cu tipul și cantitatea drogurilor disponibile, precum și regiunea unde acestea pot fi ridicate. Drogurile erau plasate în ascunzișuri, iar după ce consumatorul efectua achitările la terminalele electronice de plată, primea locația de unde puteau fi ridicate drogurile.

În rezultatul examinării înscrisurilor de ciornă, a fost constatat că, pe parcursul unei perioade nedeterminate de timp, suspecții au reușit să plaseze peste 9000 de pachețele cu droguri în ascunzișuri, cu deferită greutate, începând de la 0,5 grame până la 50 grame, iar valoarea acestor doze realizate ar depăși suma de 10.000.000 lei.

La fel, în cadrul urmăririi penale au fost acumulate probe cu privire la achiziționarea de către suspecți a bunurilor din banii proveniți din realizarea drogurilor. Astfel, au fost ridicate și aplicate sechestre pe două automobile de model BMW X5, BMW Seria 5 și pe un apartament din mun. Chișinău. Valoarea bunurilor sechestrate constituie peste  50.000 Euro, iar investigațiile continuă, inclusiv în scopul identificării, ridicării și punerii sub sechestru a tuturor bunurilor infracționale.

Pe caz, au fost reținute 5 persoane, printre care și o femeie, cu vârsta cuprinsă între 20 – 25 ani, originari din mun. Chișinău și raionul Ialoveni, fără antecedente penale.

Toți învinuiții au fost reținuți, pe numele lor fiind eliberate mandate de arestare pe un termen de 30 zile.

Dacă vor fi condamnați, suspecții riscă o pedeapsă cu închisoare, pe un termen de la 7 la 15 ani, anunță Serviciul informare şi comunicare cu mass-media al PCCOCS.