Trimite e-mail | Printeaza
Politic
26.03.2019

Președintele Republicii Moldova a demarat discuțiile cu liderii PSRM, PDM și cei ai blocului ACUM

Președintele Republicii Moldova a demarat discuțiile cu liderii PSRM, PDM și cei ai blocului ACUM

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a demarat astăzi discuțiile cu liderii PSRM, PDM și cei ai blocului ACUM, arată Administrația Prezidențială într-un comunicat. În urma acestora, șeful statului a făcut următoarele declarații:

”Astăzi se împlinesc exact 30 de zile din data alegerilor parlamentare. Deci a trecut destul de mult timp și am considerat necesar să discutăm cu liderii principalelor formațiuni parlamentare perspectivele de mai departe ale Parlamentului nou-ales.

Am constatat împreună că prima lună după alegerile din 24 februarie a fost marcată de un blocaj politic sever, de lipsă de negocieri și chiar de lipsă de dialog între partide, iar acest blocaj se datorează în mare măsură neîncrederii reciproce care s-a înrădăcinat între formațiunile politice, în special, între fostele partide de opoziție și fosta guvernare.

Totodată, astăzi majoritatea liderilor implicați în discuții au admis necesitatea clarificării situației politice pentru cetățeni și mai ales necesitatea de a se ajunge la o decizie finală în privința viitoarei guvernări, care să se ocupe de problemele socio-economice din țară, care se tot acumulează.

E adevărat, am observat că unele echipe au manifestat mai multă deschidere în privința dialogului și negocierilor, altele mai puțină.

Dar, dincolo de flexibilitatea sau rigiditatea unor sau altor formațiuni, consider că discuțiile de astăzi la Președinție au fost utile, au catalizat procesele politice și vor grăbi esențial luarea unei decizii finale – fie că vor începe negocierile la modul serios și va fi formată o nouă majoritate parlamentară, apoi un nou Guvern, fie că, din contra, partidele vor declara deschis că preferă să meargă în alegeri anticipate, cu asumarea consecințelor, și într-un caz, și în altul.

Eu cred că în prima jumătate a lunii aprilie se va face o claritate în acest sens, fiindcă mai mult nu se poate de așteptat și de tolerat acest blocaj. Și mizez mult pe maturitatea politică a liderilor parlamentari, mizez pe responsabilitatea lor față de propriii alegători, cărora le-au făcut atîtea promisiuni în alegeri.
Vreau acum să închei printr-un anunț important.

Pentru a valorifica ziua politică de astăzi, am decis să continuăm aceste discuții, însă într-un format care să faciliteze într-o și mai mare măsură dialogul între formațiunii.

De aceea, invit toți liderii cu care am discutat astăzi la o nouă întrunire, de această dată comună, care va avea loc săptămîna viitoare, pe 2 aprilie, marți, la ora 12.00, tot în această clădire, a Reședinței de Stat.

Deci îi învit pe liderii Zinaida Greceanîi, Vlad Plahotniuc, Maia Sandu și Andrei Năstaste, cu cîte unul-doi însoțitori fiecare, pentru un dialog comun, care să ne apropie de o decizie politică multașteptată de toți cetățenii Republicii Moldova.

Atît deocamdată. Alte concluzii, mai aprofundate, le voi prezenta cu alt prilej, iar după întrunirea de pe 2 aprilie voi anunța următoarele mele acțiuni, ca Președinte al Republicii Moldova, pentru deblocarea definitivă a situației politice din țară.”

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus