Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2019-01-24/colile-i-gradini-ele-din-ara-nu-vor-activa-m-ine-din-cauza-condi-iilor-meteo-nefavorabile-57301.html
Data: Jan 24, 2019 (20:25)

Școlile și grădinițele din țară nu vor activa mâine, din cauza condițiilor meteo nefavorabile

Decizia a fost luată la ședința de lucru privind starea vremii, convocată de prim-ministrul Pavel Filip. Potrivit informațiilor prezentate, în seara zilei de astăzi și mâine dimineața vor cădea precipitații mixte, iar pe drumuri se va forma polei și ghețuș. ,,Noi riscăm să avem drumuri blocate dimineața, chiar dacă vor lucra drumarii toată noaptea, dar, dacă în același timp vom avea precipitații, lucrul acesta nu se va reuși. Nu este cazul să punem sub risc viața copiilor, pentru că acolo unde este polei, drumurile sunt foarte lunecoase. Și, astăzi, am avut multe accidente înregistrate din această cauză, de asta trebuie să anunțați toate instituțiile de învățământ” a spus Pavel Filip.

Astăzi, din cauza ninsorilor abundente au fost suspendate 10 rute școlare din 3 raioane ale țării și din UTA Găgăuzia, iar peste 500 de elevi nu au ajuns la școală. În prezent, toate traseele din țară sunt practicabile și nu există localități deconectate de la curentul electric. Până acum, în lucrări de deszăpezire au fost antrenate 213 de utilaje, fiind presărate peste 1200 de tone de material antiderapant.  La solicitarea premierului,  Ministerul Economiei și Infrastructurii în comun cu autoritățile publice locale vor  asigura interacțiunea cu furnizorii de energie electrică și termică pentru a asigura populația cu electricitate și căldură. În cazul deconectărilor, urmează să fie remediate rapid defecțiunile.

De asemenea, premierul a cerut responsabililor să continue lucrările de deszăpezire a drumurilor și presărarea materialului antiderapant pe traseele naționale, drumurile locale, trotuare, unde circulă cetățenii și să asigure accesul spre instituțiile cu menire socială. ,,În primul rând, vreau să vin cu o solicitare către IGSU, să interveniți în caz de blocare a accesului în localități, lucru cel mai important pentru noi, prioritatea numărul unu este ca oamenii să fie în siguranță” a subliniat Pavel Filip.

Prim-ministrul a solicitat Ministrului Sănătății să  acorde asistența medicală necesară și accesul 24 din 24 la servicii medicale în spitale. În cazul situațiilor de criză, a blocajelor din cauza zăpezii, cetățenii pot apela  la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, la numărul de telefon 022-73-85-45 sau la Serviciul de urgență 112, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.