Trimite e-mail | Printeaza
Social
15.01.2019

Pavel Filip cere mai multă responsabilitate de la instituțiile statului în implementarea legii salarizării, pentru ca cetățenii să simtă efectele ei pozitive

Pavel Filip cere mai multă responsabilitate de la instituțiile statului în implementarea legii salarizării, pentru ca cetățenii să simtă efectele ei pozitive

Implementarea legii cu privire la salarizare, deficiențele sesizate și posibilitățile de înlăturare a  acestora au fost examinate astăzi în cadrul unei ședințe prezidată de prim-ministrul Pavel Filip.

Potrivit Ministerului Finanțelor, la o lună de la intrarea în vigoare a legii salarizării în sectorul bugetar, o mare parte din bugetari și-au ridicat salariile, alții urmează să le primească pe parcursul acestei săptămâni, iar circa 10% din instituții vor achita salariile pe parcursul săptămânii viitoare.

Premierul a precizat că aprobarea și implementarea acestei legi a fost posibilă datorită creșterii încasărilor la bugetul statului, care reprezintă rezultatul activității Guvernului. „Declarațiile că unii primesc un salariu mai mic decât până acum sunt o minciună. Această lege prevede că nimeni nu va primi un salariu mai mic decât până acum. Și dacă acest lucru se întâmplă, totuși, este vorba de o greșeală a contabilului și trebuie de recalculat salariul”, a menționat prim-ministrul.

Premierul a făcut un apel către toate instituțiile din subordine să dea dovadă de mai multă responsabilitate și mobilizare. „Dacă era mai multă organizare și mobilizare, săptămâna aceasta toți bugetarii urmau să-și primească salariile. Cu părere de rău, din cauză contabililor și șefilor de instituții, care au preferat să se odihnească în loc să muncească, 10%  din bugetari își vor ridica salariul săptămâna viitoare, până la sfârșitul lunii”, a spus Pavel Filip.

Potrivit premierului, după retușările în urma primei luni de aplicare a legii salarizării, va exista un mecanism perfect, care va permite anual revizuirea salariilor în direcția majorării acestora, în funcție de nivelul de inflație și capacitățile financiare ale statului. „Această lege este una foarte importantă și s-a lucrat foarte mult la elaborarea ei. Legea vine să facă ordine în sistemul salarizării și dacă apar unele întrebări, ele nu trebuie să umbrească această lege foarte bună. Vom face o analiză după primele salarii și dacă va fi nevoie să intervenim, o să intervenim. Astfel încât să retușăm acele nuanțe care au mai rămas, iar oamenii să simtă beneficiile acestei legi”, a subliniat Pavel Filip.

Noua lege a salarizării în sectorul bugetar a intrat în vigoare la 1 decembrie 2018, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus